2019. július 20., szombat - Illés
Keresés a tartalomban
ItthonSukoró-ügy: Budai szerint Bajnai és Oszkó mindenről tudott

Sukoró-ügy: Budai szerint Bajnai és Oszkó mindenről tudott


rouletteA Bajnai-kormány azt a "hazug színjátékot" folytatta a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatban, amelyet elődje, a Gyurcsány-kabinet elkezdett - közölte a miniszterelnöki megbízott.


Budai Gyula miniszterelnöki megbízott szerint a Bajnai-kormány azt a "hazug színjátékot" folytatta a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatban, amelyet elődje, a Gyurcsány-kabinet elkezdett, Bajnai Gordon volt miniszterelnök és Oszkó Péter volt pénzügyminiszter ugyanis - korábbi állításaikkal ellentétben - mindenről tudott a beruházást érintően.

Budai Gyula mindezt arra a levélre hivatkozva közölte szerdai budapesti tájékoztatóján, amelyben az akkori Pénzügyminisztérium (PM) egyik főosztályvezetője tájékoztatta a tárca egyik államtitkárát, Detrekői Lászlót a Sukoróról készült belső vizsgálatról. E szerint - folytatta - a belső ellenőrzést végző PM-apparátus tudott arról, milyen jogszabálysértések történtek, tudták, hogy a telekcsere jogszabályba ütköző volt, s azt is tudták, a cserére azért volt szükség, hogy kizárják a versenyt.


A kormányfő megbízottja idézett is a levélből, amelyben az áll: "ebben a konkrét ügyben az a gáz - írja a főosztályvezető -, hogy a telket a jelzett állami célra kisajátítással is meg lehetett volna szerezni". Az irat szerint - folytatta - nyílt pályázaton, az elővásárlási jogok gyakorlásával kellett volna a sukorói telekcserét végrehajtani. "Azaz a kettős csavar az az ügyben, hogy kizárták a versenyt, és mellőzték az elővásárlási jogosítványokat" - ismertette a levél további tartalmát Budai Gyula, hozzátéve, hogy ha nem csere történik, akkor adás-vételnek kellett volna létrejönnie, utóbbinál pedig nyilvánosan pályáztatni kell a területet.

A levél azt igazolja - véli "az állami földek jogellenes elherdálásának" vizsgálatára kinevezett megbízott -, hogy a cserét lefolytató apparátus folyamatosan tájékoztatta az akkori kormány illetékes miniszterét a történésekről.

Ehhez képest Oszkó Péter arról tájékoztatta Bajnai Gordont, hogy minden rendben van, a csere jogszerű volt - mondta Budai Gyula, aki szerint hazudtak az állami támogatás összegében is, ugyanis egy szintén PM-levélben az áll, a befektetők 51 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kérnek, holott az akkori kabinet 2,6 milliárdról beszélt. "Van egy olyan érzésem, hogy a KingÍs City-menedzsment nem rendelkezett tőkével, és az egész beruházást ebből az 51 milliárd forintos állami támogatásból akarták végrehajtani" - tette hozzá.
A politikus emlékeztetett, múlt héten hatályon kívül helyezte a kabinet a Sukoróra tervezett kaszinóprojektet kiemelt beruházássá nyilvánító 2009-es kormányrendeletet.

Emellett beszámolt arról is, hogy levélben fordult Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterhez, ugyanis a beruházás koncessziós szerződése azt tartalmazza, hogy ha a koncessziós jog jogosultja 2011. január 1-jéig nem tudja igazolni a birtokbavételt és a jogerős építési engedélyt az adott területre, akkor a szerződést fel kell mondani, és Joav Bluméknak 900 millió forint kötbért kell fizetniük a magyar államnak. Budai ezzel kapcsolatban arra kérte Fellegi Tamást, január 1-jén mondják fel e szerződést.
Kijelentette, biztos, hogy Sukorón nem lesz semmilyen kaszinóberuházás, ugyanis az illetékes jegyző arról tájékoztatott, hogy sem Joav Blum, sem a KingÍs City-menedzsment semmilyen hatósági eljárást nem kezdeményez a területén, vagyis nem nyújtottak be építési engedélyre vonatkozó kérelmet.

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2009. áprilisában kezdett nyomozni ismeretlen tettes ellen a KingÍs City kaszinóberuházáshoz köthető sukorói, albertirsai és pilisi ingatlanok cseréje ügyében. A nyomozás során Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnökök is tanúvallomást tettek. Az eljárás jelenlegi adatai szerint Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) volt vezérigazgatója és Császy Zsolt, az MNV akkori értékesítési igazgatója olyan szerződést hagyott jóvá, amelynek teljesülése esetén az államot 1 milliárd 327 millió forint vagyonvesztés érné.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-09-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite