2019. július 22., hétfő - Magdolna
Keresés a tartalomban
BulvárSzabadlábra helyezték Ambrus Attilát

Szabadlábra helyezték Ambrus Attilát


Szabadlábra került Ambrus Attila, a whiskys néven elhíresült rabló keddre virradóra a sátoraljaújhelyi börtön és fegyházból távozott, a negyvenhat rendbeli rablás, közte számos pénzintézet elleni fegyveres támadás miatt elítélt férfi hajnali három óra előtt néhány perccel hagyta el a fegyintézetet.

ambrus_attila001

Ambrus Attila, a whiskys néven elhíresült rabló távozik a sátoraljaújhelyi börtön és fegyházból. A 46 rendbeli rablás, közte számos pénzintézet elleni fegyveres támadás miatt elítélt férfi hajnali 3 óra előtt néhány perccel hagyta el a fegyintézetet, miután letöltötte büntetését.

Távozását a dermesztő hidegben több tévéstáb, fotós várta a három kijárattal rendelkező sátoraljaújhelyi börtön és fegyház valamennyi kapujánál. Ambrus Attila az intézet hátsó kapuján távozott, beült egy mikrobuszba, majd az elhajtott vele. Tíz évvel ezelőtt, 2002. szeptember 26-án az akkori Legfelsőbb Bíróság (LB) másodfokú, jogerős ítéletében tizenhét év fegyházbüntetésre ítélte Ambrus Attilát, az ítélettel az LB két évvel súlyosbította a Fővárosi Bíróság első fokon kiszabott 15 éves szabadságvesztés büntetését, valamint a jogi minősítést is több ponton megváltoztatta.

Az eljárás adatai szerint Ambrus Attila posta- és bankfiókok, utazási irodák ellen elkövetett támadásaival összesen mintegy kétszázmillió forintot rabolt 1999-ig hét év alatt. Az elmúlt tíz évet fegyházban töltött férfi sajtóinformációk szerint leérettségizett és több szakmát is kitanult. Jó magaviselete miatt szabadulhatott idő előtt. Ambrus Attila elhíresült nevét - whiskys rabló - onnan kapta, hogy mielőtt egy-egy akcióhoz hozzáfogott volna, a kiszemelt pénzintézet közelében lévő kocsmában lehörpintett egy pohár whiskyt.

Ambrus Attila Erdélyből települt Budapestre. Első rablását 1993. január 22-én követte el. Ezt még 25 másik követte.A rablásokat mindig terepszemle előzte meg, és azt is felmérte, hogy a kiszemelt pénzintézethez milyen gyorsan érnek ki a rendőrök. Mindig elmaszkírozta magát, még az utolsó - 50,7 millió forint zsákmányt hozó - rablásakor is sikerült úgy elváltoztatnia a külsejét, hogy senki ne ismerje fel. A bank biztonsági kameráinak tanúsága szerint több mint másfél órát ült a bank ügyfélterében, de nem ismerték fel.

 

ambrus_attila002

Ambrus Attila beszáll az érte érkező sárga furgonba, amikor távozik a sátoraljaújhelyi börtön és fegyházból.


1999. január 15-én több mint 18 millió forintot raboltak Orbán Gáborral, azonban az egyik szemtanú nem a 107-et hívta, hanem egyik rendőrbarátja mobilját. A járőrök a „vártnál" hamarabb érkeztek meg, és üldözőbe vették a gyalog menekülő rablókat. Orbánt a Duna-parton fogták el, Ambrust pedig késő délután a magyar-román határon, amikor kilépésre jelentkezett.

Fél évvel később, Ambrus Attila őrei figyelmetlenségét kihasználva, a reggeli sétán átmászott a Gyorskocsi utcai fegyintézet udvarát körbefogó négy méter magas kerítésen, majd betört az egyik harmadik emeleti irodába. Az ott lévő elektromos hosszabbítókon és függönyökön leereszkedett az első emeletig. Körülbelül 4,5 méter magasból leugrott, majd elsietett. Az őrök mindezt csak jó másfél órával később észlelték. Még három rablást követett el, mire az egyik tetthelyen felejtett telefonkártyája segítségével a rendőrségnek sikerült azonosítani azt a férfit, aki rendszeresen élelmet vitt a rejtekhelyére, majd rajta keresztül beazonosítani azt a zuglói házat, ahol az utolsó rablásakor súlyosan megsérült viszkis meghúzta magát. 17 évet kapott, ebből 12 - őt töltött börtönben, ahol folyamatosan tanult, itt szerzett kommunikációs diplomát is.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24
Fotó: Balázs Attila - MTI

 

 

 

2012-01-31

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite