2019. június 27., csütörtök - László
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSzabadtéri Balázs János kiállítás Salgótarjánban

Szabadtéri Balázs János kiállítás Salgótarjánban

„Erősen akarom, hogy írott dolgaim, műveim ne csak hallgassanak elrejtve kunyhómban, mint ahogy ezt hosszú évekig tették, hanem hosszú alvás után ébredjenek végre fényes napvilágra." Olvasható Balázs János Versek - vallomások - látomások c. kötetében. Komolyan vette a nemzetközileg is elismert, salgótarjáni származású festőművész, költő vágyát a „Sakkozzuk ki!" Akciócsoport. A városszépítő egyesület önkéntesei elkészítik a nógrádi megyeszékhely második állandó szabadtéri kiállítását, mely Balázs Jánosnak állít méltó emléket.

sakkozzukki18

Az ötletgazdák a kiállítás helyszínéül a Balázs János szobor mellett található lakóépület oldalsó falát választották, a Március 15. út és a Pécskő út kereszteződésénél. Nap, mint nap elsétálva Szabó Tamás, a festőművészt megörökítő szobra mellett, az akciócsoport tagjainak feltűnt, hogy annak környezete nem méltó Balázs János emlékéhez. Április 14. és április 15. között új köntöst kap a szobor hátteréül is szolgáló lakóépület alsó falfelülete. A korábbi hagyományokat követve közösségi festés során újul meg a terület, az előre elkészített látványtervek alapján, bárki bekapcsolódhat majd az alkotásba. A fal elemei Balázs János festményeinek hangulatát idéző pasztellszíneket kapnak, a felület központi részére pedig egy, a festőművész tipikus motívumait ötvöző montázs kerül felfestésre. Az így elkészült felületre Balázs János festményeinek reprodukciói és versrészletei kerülnek, időtálló tablókon. A tárlat anyaga a Dornyay Béla Múzeum tulajdonában lévő képzőművészeti és irodalmi gyűjteményből, a Múzeum hozzájárulásával készült el. Az önkéntes akció a Sréter Ferenc Népfőiskolai Egyesület „Szeretet Napjához" kapcsolódik, a szervezet támogatásával jöhet létre.

A közösségi élményfestésre szombaton 10 órától várják az önkénteseket. Vasárnap délelőtt a képek kihelyezésére kerül sor, 15 órakor pedig ünnepélyes keretek között megnyitják Salgótarján második szabadtéri tárlatát. A képeket Botos Zoltán festőművész ajánlja majd a közönség figyelmébe, ünnepi köszöntőt mond Huszár Máté alpolgármester, a térzenét pedig a Kaly Chirikli biztosítja.

A Sakkozzuk ki! Akciócsoport 2017 őszén készítette el a település első, szabadtéri, állandó kiállítását. Akkor, az egykori II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola falát választották helyszínül, a tárlat pedig Salgótarján természeti kincseit mutatja be. Most Balázs János kiállításával bővül a sor, de az egyesület nem titkolt célja, hogy tovább szélesítse a hazánkban is innovatívnak számító kezdeményezését. A tervek szerint 2018 nyarán újabb szabadtéri tárlat és egyben közösségi tér nyílik a belváros egyik frekventált területén. Az önkéntesek nem csak a település szépítése céljából, de az értékteremtő közösségi alkotása és egyben a közösségi lét népszerűsítése okán dolgoznak Salgótarjánban, immáron négy éve.

Forrás: nograd24


2018-04-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite