2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSzabadtéri tárlattal állítanak emléket Balázs Jánosnak Salgótarjánban

Szabadtéri tárlattal állítanak emléket Balázs Jánosnak Salgótarjánban


Szabadtéri tárlattal állítanak emléket Balázs János nemzetközileg is elismert, roma származású festőművésznek, költőnek Salgótarjánban a városszépítő egyesület önkéntesei; a munka szombaton kezdődik Balázs János szobrának közelében, a tárlatot vasárnap délután nyitják meg - tájékoztatta az MTI-t a szervező "Sakkozzuk ki!" Akciócsoport tagja.

salgotarjan_varoshaza1


Kelemen Tímea elmondta: a szobor mellett lévő lakóépület oldalsó falát szépítik meg a Március 15. út és a Pécskő út kereszteződésénél. Közösségi festés során újul meg a terület, az előre elkészített látványtervek alapján bárki bekapcsolódhat majd az alkotásba - tette hozzá.


A fal elemei Balázs János festményeinek hangulatát idéző pasztellszíneket kapnak, a felület központi részére pedig egy, a festőművész tipikus motívumait ötvöző montázst festenek fel. Az így elkészült felületre Balázs János festményeinek reprodukciói és versrészletei kerülnek, időtálló tablókon. A tárlat anyaga a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum tulajdonában lévő képzőművészeti és irodalmi gyűjteményből, a múzeum hozzájárulásával készül el.


Kelemen Tímea hozzátette: a közösségi élményfestésre szombaton 10 órától várják az önkénteseket. Vasárnap délelőtt helyezik ki a képeket, 15 órakor pedig ünnepélyes keretek között megnyitják Salgótarján második szabadtéri tárlatát. A képeket Botos Zoltán festőművész ajánlja majd a közönség figyelmébe, ünnepi köszöntőt mond Huszár Máté alpolgármester, a térzenét a Kaly Chirikli biztosítja.


A Sakkozzuk ki! Akciócsoport 2017 őszén készítette el Salgótarján első állandó szabadtéri kiállítását. Akkor az egykori II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola falát választották helyszínül, a tárlat a város természeti kincseit mutatja be.


A négy éve működő akciócsoport tovább szélesítené a kezdeményezést, terveik szerint nyáron újabb szabadtéri tárlat és egyben közösségi tér nyílik a belváros egyik frekventált területén.


Forrás: MTI

 


 

2018-04-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite