2019. július 20., szombat - Illés
Keresés a tartalomban
KultúraSzabó Ervin-könyvtárhálózat átnevezését kezdeményezi egy alapítvány

Szabó Ervin-könyvtárhálózat átnevezését kezdeményezi egy alapítvány


SzabĂł Ervin könyvtárA Szabó Ervinről elnevezett fővárosi könyvtárhálózat nevének megváltoztatását kezdeményezi a választások után megalakuló Fővárosi Közgyűlésnél a Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány.

A szervezet főigazgatója vasárnap azt mondta: méltatlannak tartják, hogy "egy szélsőbalos kommunista ideológus" nevét viselje az egyik legfontosabb nemzeti intézmény. Szakács Árpád, a Szabó Ervinről nevezett VIII. kerületi téren, a könyvtár központi épülete előtt bejelentette: nyilvános vitát, a tortenelemportal.hu oldalon pedig szavazást kezdeményeznek arról, kinek a nevét viselje a jövőben a fővárosi intézmény.
Szakács Árpád, az alapítvány főigazgatója emlékeztetett arra, hogy az 1900-as évek elején Szabó Ervinnek vezető szerepe volt a szélsőbaloldali ideológiák magyarországi terjesztésében. Mint mondta, Szabó Ervin volt az, aki "a majdani kommunista diktatúrát megalapozó művek propagandáját vállalta fel, Marx és Engels írásait népszerűsítette, ő írta a Kommunista Kiáltvány első magyar fordításának előszavát, üdvözölte és támogatta a Lenin-féle bolsevik puccsot".
Szakács Árpád szerint számos olyan személyiség van, aki méltán viselhetné a fővárosi könyvtárhálózat nevét. Mint elmondta, ilyennek tartják Németh László vagy Kosztolányi Dezső írót, Klebelsberg Kunó művelődéspolitikust vagy Hamvas Béla írót, filozófust, aki évekig a könyvtár munkatársa is volt.
Az Országos Széchényi Könyvtár volt főigazgatója szerint veszélyes, és több szempontból is aggályos lenne megváltoztatni a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár nevét. Monok István azt mondta: szerinte "méltó", hogy az intézményhálózat máig Szabó Ervin nevét viseli. A kezdeményezéssel kapcsolatban arról beszélt: egy intézmény nevének megváltoztatásával annak ismertségén "csorba esik". A könyvtártörténész szerint azonban ennél is komolyabb probléma lehet, ha a névváltoztatás miatt egyes letétbe adott anyagokat, gyűjteményeket azok tulajdonosai vagy örökösei netán visszakérik majd a könyvtártól. Mint mondta, egy ilyen esetben megcsonkulhat a történetileg kialakult állomány.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-09-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite