2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSzabó Gyula képeiből nyílt kiállítás Losoncon

Szabó Gyula képeiből nyílt kiállítás Losoncon


A felvidéki Losoncon alkotott festőművész, Szabó Gyula mintegy negyven, a települést és környékét ábrázoló olajképéből nyílt kiállítás a nevét őrző emlékházban csütörtökön a szlovákiai városban. A tájképtárlatot szeptember végéig láthatja a közönség.

festmény

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ !!!

A megnyitón a festőművész özvegye, Szabó Kinga az MTI-nek elmondta: férje halála óta foglalkozik az életmű rendszerezésével, közzétételével és megőrzésével. Felidézte, hogy 2008-ban nyitott galériát a losonci Szabó Gyula utcában lévő házukban a hagyaték bemutatására, azóta ez a hatodik kiállítás a városban.

A galéria épületet tavaly ősszel a besztercebányai megyei önkormányzat segítségével jelentősen bővítette. A mostani az első alkalom, hogy a losonci Nógrádi Múzeum és Galériával közösen szerveznek a festőművész galériájában Szabó Gyula-kiállítást. A bemutatott képek mintegy fele múzeumi tulajdon. Az új galériarészben 38 olajkép látható, ezeket Szabó Gyula a negyvenes, ötvenes, hatvanas években festette.

A kezdeti realisztikus ábrázolástól egészen a kubista megfogalmazásig elevenedik meg az alkotó szeretett városa, az érzékiséget hordozó táj, valamint Gömör és Nógrád épületeinek szimbolikus ábrázolása. Iveta Kaczarová, a Nógrádi Múzeum és Galéria igazgatója a tárlatnyitón hangsúlyozta: Szabó Gyula európai formátumú alkotó volt, több mint kétezer műtárgyból álló képzőművészeti gyűjteményüknek az általa készített festmények a legértékesebb darabjai. Nevét, életművét sajnos sokan nem ismerik még Szlovákiában sem, noha még életében számos kiállítása volt Kassától Ipolyságon át Pozsonyig.

Az 1907-ben Budapesten született Szabó Gyula a szlovákiai magyar kultúra egyik legkiemelkedőbb egyénisége volt, akinek Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában 1971-ben megrendezett gyűjteményes kiállítása szinte lezárt életművet mutatott be.

Az 1972. május 25-én Prágában elhunyt festő képeit Stockholmtól és Szentpétervártól Bécsig, Kassától Budapestig számos közgyűjteményben őrzik.

 

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-03-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite