2019. március 19., kedd - József
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSzakértők az építőipari lánctartozások rendezésében Nógrád megyében

Szakértők az építőipari lánctartozások rendezésében Nógrád megyében


Gazdasági fórumot rendezett 2016. december 12-én Salgótarjánban a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, melyen az érdeklődők előadást hallhattak a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv működésének tapasztalatairól.

tszsz

Képünk illusztráció!


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a kintlévőségek, lánctartozások gyors rendezése érdekében 2013 közepén, jogszabályi háttérrel hozta létre a Teljesítésigazolási Szakértői Szervet (TSZSZ), mivel sok millió forintra tehető az építőiparban az az adósságállomány, amit nem fizettek ki a megrendelők, a fővállalkozók a ténylegesen munkát végzőknek.


A szervezet illetékes minden Magyarországon történő építési beruházás esetében, legyen szó építészeti-műszaki, tervezési, építési vagy kivitelezési szerződésről. A TSZSZ szakvéleménye bankgarancia érvényesíthetőségéhez is kérhető. A szervezet illetékes minden Magyarországon történő építési beruházás esetében, legyen szó építészeti-műszaki, tervezési, építési vagy kivitelezési szerződésről. A TSZSZ szakvéleménye bankgarancia érvényesíthetőségéhez is kérhető.


A salgótarjáni fórumom Csermely Gábor, a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv vezető helyettese tájékoztatójában egyebek között kiemelte: a TSZSZ feladata, hogy olyan bíróságon kívüli fórumként működjön, amely megakadályozza a teljesítményigazolás visszatartása miatt létrejövő lánctartozásokat. Mivel a TSZSZ állásfoglalása a perek során ugyanolyan bizonyítási eszköznek minősül, mintha a szakvéleményt a perben kirendelt szakértő állapította volna meg, ezért lényegesen felgyorsulhatnak a bírósági eljárások is.


A szakember elmondta: a TSZSZ független szervezetként a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) mellett, a területi kamarák bevonásával működik. Bárki kérheti a TSZSZ segítségét az MKIK-nél, vagy a területileg illetékes kamaránál, az álláspontját alátámasztó iratok benyújtásával. A kérelmeket a kerelem@mkik.tszsz.hu címre lehet benyújtani elektronikus formában. Lehetőség van a kérelmek papír alapú benyújtására is a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarába, ahonnan azt továbbítják a TSZSZ-hez. A TSZSZ a szakvéleményt 30 napon belül készíti el. Az eljárás díja a vitatott összeg nettó értékének 1%-a, de legkevesebb 60 ezer, legfeljebb 450 ezer forint.


2016 szeptemberéig több mint 600 db kérelem érkezett be, átlagosan havonta 15-20 db kérelmet adnak be. 2014-ről 2015-re a beadott kérelmek számában 40 % növekedés volt. Az eddig beadott kérelmekhez tartozó beruházási érték mintegy 150 milliárd forint, ebből a vitatott összegek értéke összesen 20 milliárd forint körül van. A legnagyobb vitatott összeg 1,5 milliárd, a legkisebb 200 ezer forint. A szakvéleménnyel lezárult ügyek esetében átlagosan a vitatott összegek 70-80 %-át állapították meg a szakértők.


Nógrád megyében ezidáig 7 ügyet vizsgált a szervezet.


2016-12-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite