2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
ItthonSzakmai tanácskozás a gyermekek médiaszerepeltetéséről

Szakmai tanácskozás a gyermekek médiaszerepeltetéséről


A gyermekek védelme szempontjából az új médiaszabályozás fontos eleme, hogy már az interneten megnézhető televíziós műsorokat is kezeli - mondta Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja a szervezet által e témában szervezett szakmai beszélgetésen pénteken, Budapesten.

gyerekek

Képünk illusztráció!


Koltay András a fiatalkorúak és a gyermekek médiabeli megjelenítéséről és szerepeltetéséről szóló szakmai beszélgetésen alapvető társadalmi érdeknek nevezte a kiskorúak zavartalan fejlődését, ezért - mint mondta - a hatóság fellép az ezt megzavaró esetek ellen.


Hangsúlyozta: bár a testület nem az egyéni jogsérelmek orvoslását végzi, a kiskorúak emberi méltóságának megsértése olyan közügy, amely miatt fel kell lépnie.


Hozzátette ugyanakkor, hogy a médiaszolgáltatók ismerik az idevágó jogi és sajtóetikai szabályokat, ezért az ilyen ügyek száma elenyésző, 1996 óta nem érte el a tízet.


Lux Ágnes, az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának munkatársa emlékeztetett a beszélgetés apropójára, arra, hogy az ombudsman a médiahatóság feladataként jelölte meg a médiaszakmai egyeztetést a gyermekbarát igazságszolgáltatásról szóló jelentésében.


Elmondta: a biztos munkájának alapja, hogy minden 18 év alattit külön védelem illet meg az igazságszolgáltatási eljárásokban, függetlenül attól, hogy tanúként, áldozatként vagy elkövetőként vesz részt abban.


A magánéletük tiszteletben tartásának kérdése leggyakrabban a média munkájával, a többi közt a bírósági tudósításokkal kapcsolatban merül fel - tette hozzá.


Emlékeztetett olyan ügyekre, amelyek kiskorú elkövetőkről szóltak, és azt mondta: normális esetben ezen ügyek szereplőinek nevét sem kellene tudnunk.


Parti Katalin (Országos Kriminológiai Intézet) kutatási eredményeket ismertetett a fiatalok internethasználatáról és a rájuk leselkedő veszélyekről. Mint mondta: a 9-16 évesek 24 százaléka már a mobiltelefonján is rendszeresen internetezik, és zömében a közösségi oldalakat látogatja.


Közlése szerint a fiatalok átlagosan hétévesen kezdik használni a világhálót, de időről időre egyre fiatalabb korban használják azt a gyermekek, várhatóan 5-6 éves korra stabilizálódik majd ez a kor.


Problémának nevezte, hogy minél fiatalabb egy felhasználó, annál kevesebb gondot fordít a közösségi oldalak biztonsági beállításaira, és azt is, hogy sokan személyes adatokat tesznek közzé magukról.


Somogyvári Katalin (Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság) arra hívta fel a figyelmet, hogy a kép- és hangfelvételek személyes adatnak minősülnek, a kiskorúak esetében pedig például az egészségi adatok számítanak olyan különleges adatnak, amelynek bemutatásához elengedhetetlen a kiskorú képviselőjének írásos hozzájárulása.


Hangsúlyozta: a bírósági tárgyalások és az ítélethirdetés nyilvánossága nem azt jelenti, hogy az ott elhangzottakból bármilyen személyes vagy különleges adat szabadon felhasználható lenne a médiában.

Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-04-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite