2019. június 24., hétfő - Iván
Keresés a tartalomban
ItthonSzakszervezetek: csoportos létszámleépítés készül a BKV-nál

Szakszervezetek: csoportos létszámleépítés készül a BKV-nál


Két közlekedési szakaszervezet is tiltakozik, mert információjuk szerint a BKV-nál csoportos létszámleépítést terveznek - erről közleményekben tájékoztatta a két érdekképviselet kedden az MTI-t.

bkv-busz001


Értesülésük szerint a csoportos létszámleépítés 200 dolgozót érintene, ezért tárgyalásokat kezdeményeznek a cég vezetésével, illetve a Főpolgármesteri Hivatallal az intézkedés elkerüléséért - közölték. A Közösségi Közlekedési Dolgozók Szakszervezet - Egységes Közlekedési Szakszervezet számára elfogadhatatlan, hogy veszélybe kerüljön, illetve ellehetetlenüljön több száz család megélhetése. Meggyőződésük szerint, az érintett dolgozók, átképzéssel foglalkoztatóak lehetnének más területen, például a 4-es metró üzemeltetésénél.


Az érdekképviselet azt írta, hogy mind a BKV, mind a dolgozók "többre hivatottak annál", semmint hogy a főváros, illetve a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) újabb járművek, járatok kiszervezését kezdeményezze magánvállalkozásoknak. A Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége szintén tiltakozik a leépítés ellen és minden eszközt felhasznál e terv megvalósulásának megakadályozására, beleértve ebbe akár a sztrájkot is - tájékoztatott a szakszervezet. Úgy vélekedtek, hogy az intézkedés ellentétes a kormánynak a munkahelyek megőrzéséről, munkahelyteremtéséről, a foglalkoztatás terheinek könnyítéséről szóló törekvéseivel.


A szakszervezet szerint miközben a BKK-nál gyakorlatilag tömeges a létszámfelvétel, addig a BKV-nál leépítés van napirenden, "miközben ezt semmi nem indokolja". Az érdekképviseletek egyeztetést kezdeményeznek a főpolgármesternél, közösen a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségével, egyúttal számítanak a BKV tárgyalási, konzultációs meghívására is.

BKV: legfeljebb kétszáz dolgozót bocsátanak el


Legfeljebb kétszáz dolgozót bocsát el a BKV a buszágazat teljesítménycsökkenése miatt - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
A közlemény szerint a kevesebb BKV-busz miatt racionalizálni kell a létszámot, ugyanakkor mindent elkövetnek, hogy minél kevesebb munkavállalónak szűnjön meg a munkaviszonya.


A BKV jelezte azt is, hogy a teljesítménycsökkenést, valamint a társaság gazdasági érdekeit figyelembe vevő üzleti terv 540 fős elbocsátást irányozott elő, ugyanakkor igyekeznek az esetleges nyugdíjazásokat és a "természetes fluktuációt" szem előtt tartva legfeljebb kétszáz munkatársat elbocsátani. Ez a több mint 11 300-as összlétszám 1,7 százaléka. Azt is írták, hogy július 12-én levélben tájékoztatták a társaság központi üzemi tanácsát a tervezett csoportos létszámleépítés okáról, körülményeiről, a törvényben előírt adatokról, s a törvényi rendelkezéseknek megfelelően tárgyalást kezdeményeztek.


Tájékoztatásuk szerint a csoportos létszámleépítés kezdő és befejező időpontját és ütemezését a vállalat központi üzemi tanácsával, valamint a BKV szakszervezeteivel folytatott konzultáció után határozzák meg. Az érdekképviseleti tiltakozásokra utalva hangsúlyozták: a szakszervezetek is a konfliktus tárgyalásos rendezésében érdekeltek, így a sztrájkkal való fenyegetés idő előtti, tekintettel arra, hogy a tárgyalások csak július 23-án kezdődnek meg.


A BKV közleménye szerint a négyes metró átadásával és üzembe helyezésével összefüggésben nő a társaság alkalmazottainak létszáma, s így több új munkahely jön létre, mint amennyi megszűnik. Minden munkavállalót nem tudnak ugyanakkor automatikusan átvenni a képzettségi különbségek miatt.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2013-07-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite