2020. május 30., szombat - Zsanett, Janka
Keresés a tartalomban
ItthonSzalmonella-járvány az egyik általános iskolában

Szalmonella-járvány az egyik általános iskolában


Gyomor és bélrendszeri tünetekkel, hasmenéssel, hányással, lázzal járó megbetegedések fordultak elő az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói között - közölte a Fejér Megyei Kormányhivatal hétfőn az MTI-vel.

iskola

Képünk illusztráció!


A múlt szerda óta összesen százan jelentkeztek ilyen tünetekkel orvosnál és az eddig elvégzett vizsgálatok 16 beteg székletéből szalmonella baktériumot mutattak ki - olvasható a közleményben, amely szerint a kormányhivatal a múlt csütörtökön értesült a megbetegedésekről.


Több esetben kórházi kezelés is szükségessé vált. A betegek közül 11 jelenleg is kórházban van. A jelentős számú hiányzás miatt az iskola igazgatója saját hatáskörében rendelt el tanítási szünetet a múlt pénteken.


Az eddigi járványügyi vizsgálat felvetette az ételfertőzés gyanúját. A további megbetegedések elkerülésére a főzőkonyha működését felfüggesztették, mivel a helyszíni vizsgálatokon konyhatechnológiai hiányosság derültek ki.


A népegészségügyi szakemberek az iskolában teljes körű fertőtlenítő nagytakarítást rendeltek el, továbbá felhívták a figyelmet a higiénés rendszabályok fokozott betartására.


A hiányosságokról a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonság és Állategészségügyi Igazgatóság vizsgálatában megállapította, hogy a tálalókonyha engedély nélkül működik, a kézmosóknál nincs meleg víz, a mosogatását nem a jogszabályi előírásoknak megfelelő gyakorlat szerint végzik, továbbá a dokumentáció is hiányos.


A főzőkonyhán a higiénia és dokumentáció hiányosságait tapasztalták. Azonosíthatóság és nyomon követhetőség hiánya miatt azonnali hatállyal elrendelték mintegy 30 kilogramm fagyasztott hús forgalomból való kivonását, és a működést a hatóság további intézkedéséig felfüggesztették.


A két konyháról összesen 36 mintát vettek. Ezek laboratóriumi vizsgálata még tart.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

2013-10-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite