2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
NagyvilágSzázadik születésnapját ünnepli a szlovák állampolgárságától megfosztott Tamás Ilonka

Századik születésnapját ünnepli a szlovák állampolgárságától megfosztott Tamás Ilonka néni


Századik születésnapját ünnepelte szerdán Tamás Ilonka, Szlovákia alighanem legidősebb magyar pedagógusa, akit a szlovák állampolgársági törvény alapján azt követően fosztottak meg szlovák állampolgárságától, hogy többedmagával együtt nyilvánosan felvállalta, hogy megkapta a magyar állampolgárságot
.

torta

(illusztráció)

Fehér Judit, Tamás Ilonka lánya az MTI-nek elmondta: édesanyja több ünnepségen is részt vesz a kerek évforduló alkalmából.

"Ma gratuláltunk neki, holnap lesz egy családi ebéd, de a nagyobb ünnepségre vasárnap kerül sor" - mondta el az MTI-nek Fehér Judit szerdán. Hozzátette: édesanyja szerencsére jó egészségnek örvend és korát meghazudtolva viseli az újságírók rohamát is, akik közül többen a kerek évforduló napján is meglátogatták.

A rimaszombati járásban lévő Várgedén született Tamás Ilonka tiszteletére vasárnap a rimaszombati református templomban tartanak istentiszteletet, ott ahol Ilonka néni több mint háromnegyed évszázaddal korábban konfirmált. Ezt követően egy ünnepséget is tartanak az egyik helyi étteremben.

"Szeretetünnepséget tartunk állófogadás formájában édesanyám 100. születésnapja alkalmából" - mondta el Fehér Judit. Hozzátette: bár pontosan ő sem tudja, hányan jönnek majd el az eseményre, úgy hallotta, mintegy kétszáz vendég várható. "Úgy tudom, a kassai konzul asszony és Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke is ott lesz" - tette hozzá.

Egy héttel később Nagybalogban - ott, ahol annak idején Ilonka néni először tanított - színes műsorral emlékeznek meg a pedagógus kerek évfordulójáról.

Tamás Aladárné Szűcs Ilona 1912. május 16-án magyar állampolgárnak született a felvidéki Várgedén. Néhány évvel később - anélkül, hogy elköltözött volna - csehszlovák, majd hat évre rá újra magyar állampolgár lett. A második világháborút követően megkérdezése nélkül ismét csehszlovák állampolgárrá, majd a Szlovák Köztársaság 1993-ban történt megalakulásával szlovák állampolgárrá tették. 2010-ben először vált lehetővé számára, hogy maga döntsön. Ekkor élt a kettős állampolgárság felvételének lehetőségével, és szlovák állampolgársága mellé felvette a magyart is. A szlovák állampolgársági törvény értelmében azonban nem sokkal azután, hogy megszerezte a magyar állampolgárságot, megfosztották szlovák állampolgárságától.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite