2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
Zöld zónaSzázak nézték végig Knut haláltusáját

Százak nézték végig Knut haláltusáját


knutDrámai perceket éltek meg a berlini állatkert látogatói, akik végignézték Knut halálát. A jegesmedve néhány perc tántorgás után a szikláról a vízbe zuhant, majd nem bukkant fel többé...


A világ leghíresebb jegesmedvéjét, több millió gyermek és felnőtt kedvencét gyászolta vasárnap Berlin és egész Németország. Az alig több mint 4 éves Knutot szombat délután mintegy 600 látogató szeme láttára teljesen váratlanul, tragikusan és megmagyarázatlanul érte a halál.


Nem sokkal délután három óra után történt a tragédia: a fehérbundás Knut addig békésen napozott a medencéje egyik szikláján, majd hirtelen felállt, de már láthatóan nem volt a maga ura. Mintegy másfél percen keresztül forgott saját tengelye körül. Minden valószínűség szerint elveszítette egyensúlyát, azután a szikláról a vízbe zuhant, lábával még néhány rugó mozdulatot tett, majd elsüllyedt. Egy pillanatra feje még felbukkant, utána azonban megszűnt minden életjel, és már csak bundája látszódott a víz alatt.


Szemtanúk szerint gyermekek bőgtek és üvöltöttek, felnőttek zokogtak, néhány idősebb nő össze is esett a történtek nyomán. A helyszínre siető ápolók élettelenül húzták ki a vízből a jegesmedvét, a berlini Tiergarten városnegyedben lévő állatkert pedig nem sokkal később bezárt.


Tragikus halálának híre órákkal később már bejárta az egész világot. A német híradók a japáni és a líbiai beszámolók után tudósítottak a történtekről, és címoldalon búcsúztak Knuttól a szombat esti angol, francia és spanyol lapok, illetve híradások. Az interneten a tragédia vezető hír volt.


De miért halt meg?


A halál okával kapcsolatban egyelőre csak találgatások vannak, mindenesetre elrendelték a boncolást. Egyes szakértők szerint a jegesmedvék épp úgy ki vannak téve a szív- és vérkeringési betegségek kockázatainak, mint az emberek. Más vélekedések szerint Knut máig nem tudta kiheverni azt a lelki traumát, amelyet ápolójának, a vele együtt híressé vált Thomas Dörfleinnek 2008-ban történt váratlan, szívinfarktus okozta halála váltott ki. Dörflein volt ugyanis az, aki az anyja által eltaszított Knutot életének legelső napjaitól gondozásába vette, és szinte saját gyermekeként nevelte.


Végül egy harmadik feltételezés szerint nem tett jót neki, hogy néhány hónappal ezelőtt három, nála jóval idősebb nőstény jegesmedvével - köztük anyjával, Toscával - zárták össze őt, a fogadtatás meglehetősen agresszív volt, és az idősebb nőstények azóta is több alkalommal bántalmazták.


Politikusok is búcsúztatták a medvét


A berliniek kedvencének a halála a politikusokat is megrázta. Klaus Wowereit, a német főváros kormányzó polgármestere mély fájdalmának adott hangot, és utalt arra, hogy a 2006 decemberében született, anyjától, Toscától annak idején eltaszított parányi bocsnak akkor egész Németország szurkolt és azóta mélyen a szívébe zárta.


A környezetvédő Zöldek egyik vezetője, Renate Künast arra intett: Knut halála arra kötelez, hogy még nagyobb figyelmet fordítsanak nagy családjára. Még szókimondóbb volt a német állatvédők szövetségének elnöke, aki azt hangoztatta: rövid és nem könnyű élete azt bizonyítja, hogy a jegesmedvék nem az állatkertbe valók, még ha Knutnak is hívják őket.


Knut „jó üzlet" volt


A berlini állatkertnek népszerűségével és természetesen "piacosításával" több millió eurós hasznot hozott. Az őt ábrázoló játékok és bizsuk, a róla készült DVD-k, a Knutról mintázott édességek és bélyegek bejárták az egész világot. Csakúgy, mint 2007 áprilisában az amerikai Vanity Fair címlapja - a sztárfotós Annie Leibovitz montázsa -, amelyen Knut Leonardo DiCaprióval szerepelt, és a klímaváltozás veszélyeire hívta fel a figyelmet. Azóta - tudta nélkül - a klímaváltozás elleni küzdelem egyik élharcosa volt.


Egyes vélemények szerint a jegesmedvék akár 50 évet is élhetnek, Knut azonban kevesebb mint 5 évet élt. De a világ leghíresebb jegesmedvéjeként, a gyermekek és a felnőttek kedvenceként Németország és az egész világ számára felejthetetlenné vált.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-03-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite