2019. július 22., hétfő - Magdolna
Keresés a tartalomban
NagyvilágSzázak vannak életveszélyben - tombol a hasmenésjárvány Németországban

Százak vannak életveszélyben - tombol a hasmenésjárvány Németországban


Már tíz áldozata van és háromszázan életveszélyes állapotba kerültek az EHEC-bélbaktérium okozta fertőzés miatt.

baktérium


Nem csillapodik a németországi hasmenésjárvány. Vasárnap délelőtti adatok szerint a halálos áldozatok száma már tízre emelkedett. Valamennyien észak-németországiak, és köztük kilenc nő van. A Robert Koch járványügyi intézet arról számolt be, hogy szerte az országban jóval több mint 1000 fertőzéses megbetegedést, illetve gyanús esetet regisztráltak. A betegek közül csaknem 300 állapota válságos, ami azt jelenti, hogy az EHEC-bélbaktérium kiváltotta fertőzés vérszegénységet, illetve veseelégtelenséget eredményezett.


Információk szerint Németország arra törekszik, hogy a járványt mindenképp tűzzék napirendre az uniós tagállamok mezőgazdasági minisztereinek hétfőn Debrecenben tartandó informális találkozóján.


Óvatosan a nyers zöldséggel!


A német hatóságoknak a mai napig nem sikerült egyértelműen bizonyítani, hogy a mintegy két hete tartó és minden korábbinál gyorsabban terjedő fertőzést Spanyolországból importált uborka okozta. Az egészségügyi hatóságok erre gyanakodtak, korábban azt feltételezték, hogy a járványt helytelenül trágyázott észak-németországi paradicsom, uborka és saláta váltotta ki. Nem zárják ki azt sem, hogy a fertőzés forrása más mezőgazdasági termék lehet.


Vasárnapi interjújában a mezőgazdasági miniszter Ilse Aigner még fokozottabb elővigyázatosságot sürgetett. Felszólította a lakosságot, hogy kerüljék a nyers uborka, a nyers paradicsom és a saláta fogyasztását. Amíg nem tisztázzák a járvány kórokozójának forrása, a zöldségek fogyasztásával kapcsolatban rendkívüli óvatosságra van szükség.


Vasárnapi értesülések szerint egyes észak-németországi tartományok, mindenekelőtt Hamburg és Schleswig-Holstein kórházaiban szinte katasztrofális helyzet alakult ki. A betegek nagy száma miatt az intézmények teherbírásuk határához jutottak, az önálló tartománynak számító Hamburgnak például Alsó-Szászország segít. Az orvosok közben a legsúlyosabb szövődmények megszüntetése érdekében új gyógyszerekkel próbálkoznak, a hírek szerint nemzetközi együttműködéssel. A fertőzés súlyosságát növeli, hogy az EHEC-baktérium mérgező hatását az antibiotikum csak erősítheti. Hamburgi orvosok arról is beszámoltak, hogy az elsősorban gyermekek és nők esetében alkalmazott dialízis kezelés nem járt eredménnyel.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-05-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite