2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSzázhét vállalkozás adószámát törölték Nógrádban az utóbbi két évben

Százhét vállalkozás adószámát törölték Nógrádban az utóbbi két évben


Nógrád megyében 107 vállalkozás adószámát törölték és 31 vállalkozást vontak fokozott adóhatósági felügyelet alá az utóbbi két évben azután, hogy 1300 vállalkozás kockázatelemzését végezték el - mondta Nagyfalusi Sándor, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nógrád Megyei Adóigazgatóságának vezetője kedden Salgótarjánban.

apeh_nógrád megye


Az igazgató a múlt évi munkát értékelő sajtótájékoztatón hozzátette: az adóregisztrációs eljárást 2012 januárjától vezették be, hogy a korábban jelentős jogsértést elkövető társaságok érdekeltségi körébe tartozó magánszemélyek ne lehessenek tagok újabb cégben. Kitért rá: a kockázatos adózók kiszűrésének leggyakoribb jellemzője, hogy gyakran változtatnak székhelyet tényleges gazdasági indok nélkül.


Nagyfalusi Sándor közölte: a múlt évi tapasztalatok szerint a leggyakoribb és legnagyobb mértékű visszaélések továbbra is az általános forgalmi adót érintik Nógrádban. 2013-ban az adóminimalizálók 93 százalékánál adókülönbözetet állapítottak meg az utólagos ellenőrzések, az érintetteknek 3,3 milliárd forintot kellett befizetniük.


Az idei fő ellenőrzési irányok között említette a fémszerkezet-gyártók, valamint a gépjárműjavítók, járműalkatrész kiskereskedők ellenőrzését. A szabálytalan járulékcsökkentést igyekeznek korlátozni a munkaerő-közvetítők ellenőrzésével. Utóbbiról az igazgató kifejtette: egyre több cég szervezi ki a korábban évekig foglalkoztatott dolgozóit, amivel nem a járulék megfizetése és az adminisztráció csökkentése a cél, hanem a foglalkoztatással járó költségelemek mérséklése.


A közvetítő cégek már bejelentik a foglalkoztatási jogviszonyt, de három-négy hónapos működés után újabb cég lép a helyükre, folytatva a kölcsönzést - ismertette Nagyfalusi Sándor, hozzátéve: 2014-től új informatikai rendszert használ az igazgatóság, amely kockázati mátrixszal mutatja például, hogy "bizonyos csalárd magatartást folytató foglalkoztatók ugyanazt a magánszemélyt milyen jogviszony keretében alkalmazzák tovább".


A sajtótájékoztatón Blahó Péter, a NAV Nógrád Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság vezetője többek között arról beszélt, hogy változott a fémkereskedelmi szabályozás a kockázatot jelentő termékek kiszűrésében, mint a csatornafedél, elektronikus berendezés, villanyoszlop, fémhulladék. Az ilyen termékek leadását áprilistól be kell jelenteni a vámhatóságnak, a rendőrség ellenőrzi, hogy nem bűncselekményből származnak-e, a fémkereskedő pedig csak a vámszerv igazolásával veheti át azokat - tette hozzá.


Mucsina András, a NAV Észak-Magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatósága Nógrád megyei vizsgálati osztályának vezetője arról adott tájékoztatást, hogy a régióban tavaly 840 büntetőügy indult, jelenleg 686 van folyamatban. Ezek fele költségvetési csalás, 28 százaléka egyéb jogsértés, túlnyomó részt jövedéki csalások, 11 százaléka csődbűncselekmény, hét százalékuk szerzői joghoz kapcsolódik, és négy százalékot tesz ki a számvitel rendjének megsértése. Hozzátette: az ügyek 61,8 százalékát vádemelési javaslattal fejezik be, ez az arány 2012-ben 23,6 százalék volt.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-02-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite