2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
Üzleti negyed100 milliárdot bukhat az ország!

100 milliárdot bukhat az ország!

Hiába küzdött a Mol- részvényekért a kormány, könnyen meglehet: hamarosan el kell adnia egy részét. Az Európai Bíróság tegnap elmeszelte Magyarországot az áfavisszafizetések miatt, ami becslések szerint 100 milliárdos rendkívüli kiadást jelenthet.

magyarorszag


A testület szerint nem jogos, hogy annak a vállalkozónak is be kellett fizetnie a forgalmi adót, akinek még nem kapta meg a pénzét a megrendelőtől. Így ezek a pénzek most visszajárnak, de ekkora tétel már földhöz vághatja a költségvetést.

A kormány szerint azonban nem borul a büdzsé: tartják a hiánycélt, s ha kell, a Mol-csomag egy részét is dobra verik. Ám ezt most nem kis veszteséggel értékesítenék. Az összesen 500 milliárd forintért vett csomag egy-egy részvényéért 22400 forintot fizettek néhány hónapja, ám a papírok most csak 20 ezer forintért forognak a tőzsdén. Vagyis ha eladnak belőle, akár 10 százalékot is veszíthet az ország az ügyleten. Honnan szerezhet pénzt a kormány, lesznek-e megszorítások?

- Jövőre épp elég nagyot húz a kabinet a nadrágszíjon, így ez kevésbé valós forgatókönyv - vélekedett a Blikknek Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. - A kormány számíthat arra, hogy a visszautalt nyugdíjpénzből költekezni kezd a lakosság, s a nagyobb adóbevételek fedezik a kiadást. Másrészt reménykedhet a Mol árfolyamának emelkedésében, s akkor nyereséggel adhat el részvényt. De az sem kizárt, a fogadkozás ellenére valamivel magasabb lesz a hiány.

 

Forrás: Blikk/ HÍR PORT 24

 

2011-08-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite