2019. augusztus 20., kedd - István
Keresés a tartalomban
ItthonSzékhelyi-ügy - Megtartja egri Villon-estjét Székhelyi, utána a polgármesterrel tisztázzák a

Székhelyi-ügy - Megtartja egri Villon-estjét Székhelyi, utána a polgármesterrel tisztázzák a konfliktust


Habis László, Eger fideszes polgármestere felkérésére megtartja korábban betiltott Villon-estjét Székhelyi József színművész, aki az MTI-nek nyilatkozva elmondta, fellépése után tisztázzák a helyzetet a városvezetővel.

Székhelyi József

Székhelyi József vasárnap este a Dohány utcai zsinagógában tartott irodalmi estet Gerendás Péter előadóművész kíséretében, a pódiumra lépő színművészt felállva tapsolva fogadta a több száz fős közönség. A fellépés előtt Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója megbocsáthatatlan bűnnek nevezte azt, ami a színművésszel történt Egerben.

Székhelyi József ugyanakkor már iróniával reagált az ügyre rövid felvezetőjében, amelyben megjegyezte, szülei most biztosan azt mondanák: "Ugyan, fiacskám! Minden zsidó három napig tart". "Megvonom a vállam / sajog a jogállam / maradt pártában / a régi-új pártállam" - fogalmazott később, ugyancsak ironikus hangvételű előadásában, amely a pártok mellett a fogyasztói társadalmat és a bulvár médiát is célba vette.

Habis László - a szintén hevesi kötődésű - Lukács Tamás kereszténydemokrata frakcióvezető-helyettes társaságában nézte végig az előadást, majd utána átadott Székhelyi Józsefnek egy könyvet az egri zsidóságról. A polgármester az MTI-nek elmondta: az elmúlt években sokat tettek azért, hogy sokszínű kulturális élet alakuljon ki Egerben. Hangsúlyozta: látogatásával szeretné megelőzni, hogy megbélyegezzék városát, továbbá jelezni akarja, hogy polgármesterként nyitott a minőségi kultúrára.

A Dohány utcai zsinagógában tartott rendezvényt a Mazsihisz szervezte meg, és a vendégek között több szocialista politikus, országgyűlési képviselő is feltűnt.

Az egriugyek.hu portál áprilisban számolt be arról, hogy a városi közgyűlés kulturális bizottsága tavaly tiltólistára tette Székhelyi Józsefet, aki így nem játszhatta el Villon-estjét a Középkori Piactér című rendezvényen. A stop.hu internetes oldal ezt követően nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt a testület tavaly szeptember 21-i üléséről, amelyen Székhelyit nemkívánatos személynek minősítik Egerben, és "SZDSZ-es büdös zsidónak" nevezik.

A felvételen a résztvevők között szóba kerül egy a városi fellépéseken nemkívánatos művészek nevét tartalmazó lista összeállítása is. A Mazsihisz az ügyben feljelentést tett közösség elleni izgatás miatt, a Heves Megyei Főügyészség az ügyben feljelentéskiegészítést rendelt el csütörtökön.

A Fidesz egri szervezete egy nappal később arra kérte a város vezetését, haladéktalanul hívják vissza megbízatásukból mindazokat, akik a Székhelyi-ügyben nyilvánosságra került hangfelvétel tanúbizonysága szerint méltatlanná váltak tisztségükre.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite