2019. március 27., szerda - Emánuel
Keresés a tartalomban
ItthonSzékhelyi-ügy - MSZP: a numerus clausust idézi a színművész fellépésének letiltása

Székhelyi-ügy - MSZP: a numerus clausust idézi a színművész fellépésének letiltása


A felsőoktatási számarányokat származási alapon korlátozó 1920-as törvény, a numerus clausus szellemiségét idézi az MSZP-s Steiner Pál szerint, hogy Székhelyi József színész nem léphetett fel Egerben. A szocialista politikus csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt erről, és ismét Orbán Viktor közbenjárását kérte egy állandó parlamenti etikai bizottság létrehozásához.

Székhelyi József


A budapesti Madách Színház előtt tartott tájékoztatón - amelynek ideje alatt Székhelyi József a teátrumban próbált - Steiner Pál úgy fogalmazott: a színművészt Egerben származása miatt nemkívánatos személynek minősítették, nem léphetett fel. Véleménye szerint ezzel az országban újra megjelent a numerus clausus, a fajvédő törvények gondolatisága.


A stop.hu hétfőn hozta nyilvánosságra azt a hangfelvételt, amely az egri önkormányzat kulturális bizottságának tavaly szeptember 21-i ülésén készült. A hírportál beszámolója szerint a bizottsági ülésen a városi fellépéseken nemkívánatos művészek nevét tartalmazó lista elkészítése is szóba került. Egyikük Székhelyi József színész, akit az ülésen "SZDSZ-es, büdös zsidónak" neveztek. Orosz Lászlóné (Fidesz-KDNP) bizottsági elnök erre - a felvétel tanúsága szerint - úgy reagált: "Te mondtad", majd arra utalt, többségük birtokában megtehetik, hogy politikai hovatartozás alapján válogassanak fellépőket.


Az egriugyek.hu még április közepén írt arról a birtokába került jegyzőkönyvek alapján, hogy a hevesi megyeszékhely önkormányzata politikai hovatartozás alapján is dönt a kulturális rendezvények fellépőiről. Állításuk szerint a nemkívánatos művészek egyike Székhelyi József, aki 2005-ben, az SZDSZ országos kongresszusán pamfletjében - a Himnuszt parafrazálva, vulgáris kifejezésekkel - kifigurázta Orbán Viktort, a Fidesz elnökét. Információik szerint a Középkori Piactér elnevezésű egri rendezvény szervezőjének ezért kellett lemondania a művész Villon-előadását.


A honlap a birtokába került jegyzőkönyvre hivatkozva azt is írta, az ülésen Orosz Lászlóné bizottsági elnök közölte, hogy a város lakói közül többen jelezték, nehezményezik Székhelyi fellépését. Erre reagálva a szervező, a Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: kérte Csákvári Antalt, a Fidesz-KDNP képviselőjét, hogy "a szakmai munkájukat megkönnyítendő, állítson össze egy listát, hogy kik azok az előadóművészek, akik nemkívánatosak Egerben" - idézték a jegyzőkönyvet.


Habis László (Fidesz-KDNP), Eger polgármestere hétfőn vizsgálat lefolytatására kérte az önkormányzat ügyrendi bizottságát. A városvezető az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: a sokszínűség híve a kulturális életben, a művészek politikai alapú megbélyegzését abszurdnak és elfogadhatatlannak tartja, majd leszögezte, hogy Egerben nem volt, nincs és soha nem is lesz nemkívánatos művészekről készült tiltólista.


A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) eközben feljelentést tett a Heves Megyei Főügyészségen azt állítva, hogy a hangfelvétel szerint az egri önkormányzat zsidósága miatt nem engedte fellépni a városban Székhelyi József színművészt. A Heves Megyei Főügyészség csütörtöki tájékoztatása szerint feljelentés-kiegészítést rendelt el az ügyben. Izrael budapesti nagykövete pedig, miután meghallgatta az említett felvételt, lemondta tervezett egri látogatását.


Steiner Pál a sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy kedd este a parlamentben a jobbikos Lenhardt Balázs ismét felidézte a tiszaeszlári vérvádat, a magyarországi antiszemitizmus leggyakoribb rágalmát, amikor azt állította: bizonyítékok utalnak arra, hogy Solymosi Eszter meggyilkolásáért "Scharf rabbi és barátai" a felelősek. Az MSZP-s képviselő elismeréssel adózott a fideszes Lezsák Sándor levezető elnöknek, amiért megvonta a szót Lenhardt Balázstól.


Steiner Pál szerint az eset újabb bizonyítéka annak, hogy állandó etikai bizottság létrehozására van szükség a parlamentben. Felidézte, hogy a Ház egy hónappal ezelőtt - Orbán Viktor miniszterelnök támogató szavait követően - vette tárgysorozatba azt az MSZP-s határozati javaslatot, amely az említett testületre bízná a képviselők által tanúsított rasszista, antiszemita, idegenellenes és iszlamofób magatartások megállapítását és szankcionálását. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy Berényi László fideszes képviselő kedden benyújtott módosító javaslatában - a mentelmi jog közelmúltbeli szűkítésére hivatkozva - okafogyottnak minősítette a bizottság felállítását.


Az MSZP-s politikus ezért újólag a kormányfő közbenjárását kérte az ügyben: tegye lehetővé, hogy a testület megalakuljon, és az Országgyűlés büntetni tudja a képviselőkhöz méltatlan, idegenellenes és fajgyűlölő megnyilatkozásokat.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-05-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite