2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
ItthonSzékhelyi-ügy - Az LMP visszautasítja, hogy hátráltatná a vizsgálatot

Székhelyi-ügy - Az LMP visszautasítja, hogy hátráltatná a vizsgálatot


A Székhelyi-ügy kivizsgálásával megbízott egri önkormányzati bizottság LMP-s elnöke visszautasítja a Fidesz egri szervezetének azon állítását, miszerint késleltetné a listabotrány néven elhíresült ügyet kivizsgáló bizottság munkáját.

LMP01

Csarnó Ákos a Fidesz egri szervezetének közleményére reagált. Ebben a pártszervezet elnöksége értetlenségét fejezi ki, hogy az ügy kivizsgálásával megbízott bizottság elnöke, az LMP helyi képviselője miért késlekedik, miért nem hívja össze az általa vezetett bizottságot soron kívül, és miért hagyja, hogy passzivitása károkat okozzon a városnak.

Közleményében Csarnó Ákos azt írta: a Fidesznek tudnia kellene, hogy a bizottsági előterjesztések összeállítása, főleg egy ilyen horderejű ügyben, ahol azt kell vizsgálni, hogy van-e jogszabálysértésre utaló körülmény, hosszadalmas folyamat.

Tájékoztatása szerint a bizottság elnökeként rögtön egyeztetett a polgármesteri hivatallal és a bizottság tagjaival a lehetséges menetrendről.

Felhívta továbbá a Fidesz egri szervezetének figyelmét arra a tényre, hogy a vizsgálat lefolytatására felkért pénzügyi és ügyrendi bizottság öt tagjából három a Fidesz-KDNP-Lokálpatrióta Szövetség tagja.

Különösnek tartja, hogy csak most fejezte ki a történtekkel kapcsolatos megdöbbenését a Fidesz, miközben korábban visszautasította, hogy meghatározná, kik léphetnek fel a városban.

Feltette a kérdést: miért nem vonta felelősségre azóta azokat az érintett képviselőket, akiket mint jelölő szervezet (Fidesz-KDNP- Lokálpatrióták) indított az önkormányzati választásokon 2010-ben?

Az egriugyek.hu elnevezésű honlap még április közepén írt arról, hogy a hevesi megyeszékhely önkormányzata politikai hovatartozás alapján is dönt a kulturális rendezvények fellépőiről. Állításuk szerint az egyik nemkívánatos személy Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház volt főigazgatója, aki 2005-ben, az SZDSZ országos kongresszusán a Himnusszal kapcsolatos pamfletjében kifigurázta Orbán Viktort, a Fidesz elnökét. Információik szerint a Középkori Piactér elnevezésű rendezvény szervezőjének ezért le kellett mondania a művész Villon-előadását.

A honlap a birtokába került jegyzőkönyvre hivatkozva azt írta, az ülésen Orosz Lászlóné (Fidesz-KDNP) bizottsági elnök azt közölte, hogy a város lakói közül többen jelezték, nehezményezik Székhelyi fellépését. Erre reagálva a szervező, a Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: kérte Csákvári Antalt, a Fidesz-KDNP képviselőjét, hogy "szakmai munkájukat megkönnyítendő, állítson össze egy listát, hogy kik azok az előadóművészek, akik nemkívánatosak Egerben" - idézték a jegyzőkönyvet.

A stop.hu birtokába került az önkormányzat bizottsági tavaly szeptemberi ülésén készült hangfelvétel, amelyen a nemkívánatosnak nyilvánított Székhelyi József színészt "SZDSZ-es, büdös zsidónak" nevezik.

Az egri önkormányzat szóvivője, Zentai László már április közepén cáfolta, hogy kultúrcenzúra működne a városházán, a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után pedig vizsgálatot rendelt el Habis László (Fidesz-KDNP), a város polgármestere.

Habis László hangsúlyozta: Egerben nem volt, nincs és soha nem is lesz nemkívánatos művészekről készült tiltólista. Úgy fogalmazott: "A kulturális életben kifejezetten a sokszínűség híve vagyok. (...) A lista készítéséről szóló felvetést és a kulturális élet szereplőinek politikai alapú megbélyegzését abszurdnak, elfogadhatatlannak tartom".

Időközben az ügy miatt lemondta egri látogatását Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége pedig feljelentést tett közösség elleni izgatás miatt.

A Fidesz pénteken arra kérte a város vezetését, hogy hívja vissza mindazokat a megbízatásukból, akik méltatlanná váltak tisztségükre.

Kapcsolódó cikkeink:

Székhelyi-ügy - Az egri Fidesz a felelősök visszahívását kéri >>>

Székhelyi-ügy - MSZP: a numerus clausust idézi a színművész fellépésének letiltása>>>

Egri zsidózás - Íme a hangfelvétel

 


Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite