2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSzékhelyvita után Balassagyarmaton ülésezett Nógrád megye közgyűlése

Székhelyvita után Balassagyarmaton ülésezett Nógrád megye közgyűlése


Balassagyarmaton ülésezett csütörtökön a Nógrád megye közgyűlése, a kihelyezett ülés helyszíne és időpontja jelképes és gesztusértékű volt, a közgyűlés elnöke partnerséget ajánlott a térségnek.

balassagyarmatvaroshaza

 

A közgyűlésben korábban vita robbant ki a székhelyről, az önkormányzati választás utáni első ülésen Balassagyarmatot jelölték meg székhelyül. A kérdést végül a parlament rendezte az önkormányzati törvény módosításával, a székhely Salgótarján maradt.
Az ülés elején Skuczi Nándor (Fidesz-KDNP), a közgyűlés elnöke a megyei önkormányzat és Balassagyarmat címerét ábrázoló nagyméretű emléktáblát adott át Medvácz Lajos (Fidesz-KDNP) polgármesternek.


Az elnök méltatta, hogy 96 éve, 1919. január 29-én a város lakossága azért harcolt, hogy kiűzze a megszálló csehszlovák katonságot, és Balassagyarmat Magyarország része maradhatott, "ez a jeles összefogás, hőstett predesztinálja a várost, hogy viselje a Civitas Fortissima rangot és címet".


Medvácz Lajos polgármester emlékeztetett: 1919. január 29-e előtt a konzervatív Pongrácz György, Nógrád megye főjegyzője és Schuch István, a szociáldemokraták helyi vezetője kezet fogott a balassagyarmati közgyűlésen, mondván, mindennél fontosabb a haza. Talán ez az emléktábla is szimbolizálja, ami akkor történt - mondta, hangsúlyozva, a két önkormányzatnak össze kell fognia, hogy előbbre jusson a megye.


A kihelyezett ülésen idei költségvetését fogadta el a megyei önkormányzat. Azt, hogy a büdzsé főösszege 283,6 millió forint, Borenszki Ervin (MSZP) képviselő úgy kommentálta: "a balassagyarmati keresztény iskola költségvetése ennyi". Barna János (Fidesz-KDNP) alelnök úgy reagált, igaz, hogy "300 milliós sincs a költségvetés", de a testület 41 milliárd forint fejlesztési pénz fölött rendelkezik.


Skuczi Nándor is úgy vélte, "elég erős hatáskör, hogy 41 milliárd forintról döntünk", hozzátéve, hogy a kormány - figyelembe véve a rossz gazdasági mutatókat - ezzel a legmagasabb egy főre jutó támogatást biztosítja a megyének. Mint az előterjesztés tartalmazza, a nógrádi pénzügyi lehetőségeket "továbbra is meghatározza, egyben behatárolja" a központi feladatfinanszírozás. A megye idén 201,2 millió forintot kapott, a legkevesebbet a megyék közül, és a kiegészítő támogatásból is a legkisebb mértékben részesült, ez 11 millió 360 ezer forint. A képviselők határozatot fogadtak el, miszerint pótlólagos forrást igényelnek a kiegészítő állami támogatásból.


2015-re prioritásként fogalmazták meg a terület- és vidékfejlesztési feladatokat; a testületnek kell összehangolnia a megye területén a kormány, az önkormányzatok és a gazdasági szervezetek elképzeléseit, és döntenie a fejlesztési források felhasználásáról. Kiemelt feladatként jelölték meg emellett a nógrádi identitás erősítését, programokkal, rendezvényekkel, kiadványokkal.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2015-01-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite