2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSzélessávú körzethálózati fejlesztések Nógrád megyében

Szélessávú körzethálózati fejlesztések Nógrád megyében


A Pátria Optikai Hálózatfejlesztő Kft. szélessávú optikai távközlési körzethálózati fejlesztést hajt végre Nógrád megyében a balassagyarmati és a pásztói kistérségekben az Új Széchenyi Terv keretében - a cég erről sajtóközleményben tájékoztatta az MTI-t kedden.

nogradmegyeegy


Mint írják, a fejlesztésnek köszönhetően Becske, Cserháthaláp, Herencsény, Hugyag, Terény, Bokor és Kutasó községekben válik kiépíthetővé a gyors és megbízható internetkapcsolat 2014 novemberére. A 600 millió forintos beruházáshoz 400 millió forintos európai uniós forrást nyert a Pátria Optikai Hálózatfejlesztő Kft. a Gazdasági Operatív Program (GOP) pályázatán.


A beruházás során több mint 60 kilométer hosszan építik ki az optikai körzethálózatot a két kistérségben. Ősszel zajlanak majd a - döntően föld alatti építési - munkák, belterületen azonban a légkábeles megoldást is alkalmazzák majd. A falvakon belüli munkák jellemzően egy-három hétig tartanak, és a kft. közlése szerint nem okozhatnak számottevő fennakadást a közúti közlekedésben.


A közlemény tartalmazza: a GOP pályázat célja, hogy az érintett településekig épüljön ki az optikai körzethálózat, illetve településenként egy hozzáférési aggregációs pont, amely biztosítja a különböző szolgáltatók hozzáférését. Cél továbbá, hogy a nagy kapacitású adatátvitel biztosítására alkalmas alapinfrastruktúra elérje az önkormányzatokat és az oktatási intézményeket.


A településeket elérő optikai körzethálózat kiépítése a gyors internet megteremtésének az első lépcsőfoka. Ha ez megvan, utána akár az országos, akár a helyi internet- és kábeltévé szolgáltatók könnyen csatlakozhatnak a gerinchálózatra.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-05-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite