2019. május 23., csütörtök - Dezső
Keresés a tartalomban
ItthonSzéll Kálmán Terv 2.0 - A VOSZ szerint megszorítás, a kereskedők üdvözlik

Széll Kálmán Terv 2.0 - A VOSZ szerint megszorítás, a kereskedők üdvözlik


A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szerint megszorítás az új adócsomag, az ÁFEOSZ-Coop Szövetség ugyanakkor üdvözli a kereskedelmi szektort is érintő különadók kivezetését.

adó

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára kedden az MTI-nek elmondta: értékelhető és elfogadható törekvés, hogy a kormány fő célként a költségvetési hiány 3 százalék alatt tartását tűzte ki célul, a programból ugyanakkor nem látszik, hogy hol a "kitörés", vagyis hogy mi alapozza meg a gazdaság és a munkahelyek számának bővülését.

Kifejtette: munkáltatói szempontból elfogadhatók a strukturális reformokat jelentő kiadáscsökkentő intézkedések, így például a közösségi közlekedés átalakítása vagy a gyógyszerkassza rendszerezése, ugyanakkor a bevételnövelő intézkedésekkel - új adók bevezetése - a kormány a hiánycél elérésének érdekében háttérbe szorítja a gazdaság dinamizálását.

Dávid Ferenc szerint az idei és jövő évi gazdasági növekedésre, valamint a munkanélküliség, a beruházások, az infláció, és a háztartások fogyasztásának alakulására vonatkozó előrejelzések is ezt támasztják alá.

A VOSZ elnöke hangsúlyozta, hogy ha a beruházások és a belső fogyasztás visszaesik, a gazdaság pedig "takaréklángon" van, akkor "mitől lennének új munkahelyek". A telefonadótól, és a pénzügyi tranzakciós illetékről is úgy vélekedett, hogy az visszalépést jelent a mobilitásban, a modern technika használatában, és a banki transzferek megadóztatása abba az irányba viszi el a kisvállalkozókat, hogy ismét "vegyék elő a készpénzt". Dávid Ferenc azt is elmondta, hogy szerinte a konvergenciaprogram olyannyira "kifeszíti" a 2013-as költségvetést is, hogy nem látszik, hol lesz forrás az élő munkára rakódó terhek csökkentésére.
A Széll Kálmán Terv második része mind a vállalkozások, mind a lakosság számára megszorítást jelent, a kérdés csak az, hogy "melyik mennyit tol át a másikra" - vélekedett Dávid Ferenc. Hozzátette, hogy az új adókkal immár több adó van, mint a kis adók 2010-es kivezetése előtt, így nő a vállalkozások adminisztrációs terhe. A kisvállalkozások adózásának egyszerűsítéséről úgy vélekedett, hogy az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) csak akkor érdemes megszüntetni, ha az új adózási forma meg tudja sokszorozni a jelenlegi eva-kört. Hozzátette, hogy ennek részleteit - például hogy milyen kulccsal vezetnék be az új adót - még nem ismerik.

Dávid Ferenc szintén rámutatott arra, hogy a kormány a munkaadói érdekképviseletekkel nem beszélte meg a tervezett lépéseket.

Zs. Szőke Zoltán, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége (ÁFEOSZ-COOP Szövetség) elnöke elmondta, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) következő, várhatóan jövő heti ülésének napirendjén szerepel a konvergenciaprogram megvitatása.

Kifejtette: mivel Magyarországon kevesen fizetnek sok adót, ezért ők korábban is egy olyan adórendszer bevezetését javasolták, amellyel nő a közös teherviselés, vagyis széles bázist érintően vezessenek be alacsony adókulcsokat.

Az elnök szerint ennek mind a pénzügyi tranzakciós illeték, mind a telefonadó megfelel. Elmondta, üdvözlik a kereskedelmi szektort is érintő különadók kivezetését, valamint azt is, hogy a kormány olyan lépéseket tesz, amellyel - összhangban az EU elvárásaival - 3 százalék alatt tudja tartani az államháztartási hiányt. Zs. Szőke Zoltán úgy fogalmazott, ha ez a feltétele a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötendő megállapodásnak, akkor ezek a lépések a vállalkozások számára is elfogadhatók.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

2012-04-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite