2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
ItthonSzemélycserék várhatók a paksi atomerőműben

Személycserék várhatók a paksi atomerőműben


Paksi AtomerĹ‘műRendkívüli közgyűlést tartanak szeptember 13-án a paksi atomerőműben, az ülés napirendjén személyi kérdések - többek között a vezérigazgató visszahívása - szerepelnek a csütörtökön közzétett meghívó szerint.


A napirenden igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok visszahívása és megválasztása mellett a vezérigazgató munkaviszonyának megszűnésével, illetve új vezérigazgató munkaviszonyának létesítésével és javadalmazásával kapcsolatos döntések szerepelnek. A PA Zrt. jelenlegi vezérigazgatója, Süli János 2009. március 24-től tölti be ezt a posztot. Az igazgatóság elnöke 2008 szeptembere óta Pónya József, a Paksi Atomerőmű Vállalat első vezérigazgatója, aki 1978-tól 1991-ig állt a vállalat élén.
A jelenlegi vezérigazgató, Süli János 1980 óta dolgozik az atomerőműben csakúgy, mint Hamvas István, a Paksi Atomerőmű műszaki vezérigazgató-helyettese, aki korábbi lapértesülések szerint a vezérigazgatói poszt várományosa. Hamvas István az idén július 30. óta tagja az erőmű tulajdonosa, a Magyar Villamos Művek Zrt. igazgatóságának.
Az atomerőmű igazgatóságának tagja jelenleg többek között a volt SZDSZ-es képviselő Wekler Ferenc, a felügyelőbizottság elnöke a korábbi MSZP-s képviselő, Karl Imre. Az igazgatóság tagja még Gerse Lajos, Varga-Sabján László és Szuper József. A felügyelőbizottság tagjai pedig Berkes Sándor, Lőrincz László, Papp Katalin, Faller Dezső és Herke Attila.
A Paksi Atomerőmű 100 százalékban az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) tulajdona. Az MVM július 30-i rendkívüli közgyűlésén váltás történt az energetikai holding vezetésében: döntöttek az addigi vezérigazgató, Mártha Imre visszahívásáról és egyidejűleg Baji Csaba vezérigazgatói kinevezéséről. A közgyűlésen visszahívták a korábbi igazgatóságot és felügyelőbizottságot, és új tagokat választottak a testületekbe.
Az atomerőmű társaság az elmúlt évet 17 milliárd forint adózott nyereséggel zárta, ami egymilliárd forinttal marad el a 2008. évi profittól.
Az erőmű termeli Magyarországon a legalacsonyabb áron az áramot: a 2010. évi tervezett értékesítési átlagár - az egy kilowattóra villamos energiára jutó árbevétel - 11,09 forint, szemben a 2009. évi átlagosan 10,67 forinttal. Tavaly az erőművek értékesítési átlagára - beleszámítva a Paksi Atomerőművet is - 16,5 forint volt kilowattóránként a Magyar Energia Hivatal honlapján szereplő adatok szerint.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-08-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite