2019. július 16., kedd - Valter
Keresés a tartalomban
NagyvilágSzeméthegyek Nápolyban - Az EU megfenyegette az olaszokat

Szeméthegyek Nápolyban - Az EU megfenyegette az olaszokat


Nápoly és környéke évek óta szenved a hulladék-lerakás és -kezelés problémája miatt.


Az Európai Bizottság figyelmeztette Olaszországot, hogy súlyos bírságra számíthat, ha nem távolítja el Nápoly utcáiról a hegyekben álló szemetet. A Nápolytól mintegy 20 kilométerre keletre fekvő Terzigno lakosai több mint egy hete tüntetnek nap mint nap. A Vezúv Nemzeti Park területén található kisvárosban olasz zászlókat égettek, kövekkel és petárdákkal hajigálták a rendfenntartó erőket, szemetes autókat gyújtottak fel, hogy így tiltakozzanak az ellen, hogy ide hordják a nápolyi hulladékot, ráadásul új lerakó építését tervezik a környékre.


Az erőszakossá fajult tüntetéseken péntek éjjel is öt rendőr sebesült meg könnyebben, s a kukásautók nem jutottak el a szeméttelepig. A helyzet szombaton viszonylag nyugodt volt, de a tiltakozók néhány órára elfoglaltak egy vasútállomást. Nápoly utcáin viszont már 2400 tonna hulladék hever.

 

napolyiszemet01


Janez Potocnik, a környezetvédelmi ügyekben illetékes EU-biztos szombaton kijelentette: az összecsapások azt mutatják, hogy bár a 2007-es hasonló válság után megígérte, mégse tette meg a szükséges intézkedéseket az olasz kormány a hulladék-lerakással kapcsolatos problémák rendezésére. Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök gyors megoldást ígért, mondván, hogy a kormány magára vállalja a szemétszállítás problémájának rendezését, és 14 millió eurós kárpótlást ígért a helyi lakosoknak.
Nápoly és környéke évek óta szenved a hulladék-lerakás és -kezelés problémája miatt. Elemzők szerint a politikai bénultság, a korrupció és a szervezett bűnözés egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy a hatóságok még mindig nem tudták megoldani a szemétlerakók kérdését.


Márciusban az Európai Bíróság elmarasztalta Olaszországot az Európai Unió előírásainak megsértése miatt, mivel nem volt képes létrehozni megfelelő nagyságú hulladékkezelő infrastruktúrát. Potocnik arra figyelmeztetett, hogy a következő lépés a szankció lehet, ha az EU visszaküldi az ügyet a bíróságra. Brüsszelben fontolgatják, hogy tényfeltáró bizottságot küldenek Nápolyba.
Az olasz sajtó hetek óta cikkez arról, hogy a terzignói szeméttelep közelében új lerakót nyitnak, amely hárommillió tonnás kapacitásával Európa legnagyobb ilyen létesítménye lenne. Itt helyeznék el a környékről, elsősorban Nápolyból összegyűjtött hulladékot, ami óriási haragot és ellenállást váltott ki a helyi lakosokban.

 

napolyiszemet02


A nápolyi "szemétválságot" Guido Bertolaso, az olaszországi polgári védelem és katasztrófa-elhárítás vezetője vette kezelésbe. Szombaton bejelentette, hogy három napra felfüggesztik a szemétszállítást Terzignóba, és ez idő alatt környezetvédelmi, illetve egészségügyi elemzéseket végeznek. Az új lerakót illetően pedig meghatározatlan időre minden döntést befagyasztott.
Berlusconi a kormány és a válságstáb pénteken tartott tanácskozása után közölte, hogy külön forrásokat bocsátanak rendelkezésre az újabb válság megoldására. A miniszterelnök tíz napot adott a hulladékkal kapcsolatos problémák rendezésére.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-10-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite