2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
ItthonSzén-dioxid-kvóta: csak tesztnek szánták az ügyletet?

Szén-dioxid-kvóta: csak tesztnek szánták az ügyletet?


co2Nem Magyarország, hanem egy tőzsdei kereskedő hibázott - állítja a szaktárca illetékese a botrányos kvótaügylet kapcsán, ami - az egyik napilap szerint - csak teszt volt, és a következő dobás lehetett volna a sajtóban korábban megszellőztetett mintegy 120 milliárd forintos adásvétel. A szén-dioxid-kvótákkal nem Magyarország, hanem a párizsi tőzsdén egy kereskedő hibázott, így kerülhetett vissza az Ázsiába eladott kvóta Európába - mondta Molnár József: a Környezetvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában.


A Népszabadság szakértőkre hivatkozva arról ír: egy későbbi nagy üzlet próbája volt a szén-dioxid-kvóta értékesítése, ami miatt a magyar kormány kellemetlen helyzetbe került a nemzetközi kvótakereskedelemben, illetve az Európai Unióban. A pár milliárdos tétel papíron Japánban landolt, ám valójában az unió kereskedési rendszerében bukkant fel, holott ott semmi keresnivalója nem volt. Ha sikerült volna az üzletet végrehajtani, a következő dobás lehetett volna a sajtóban megszellőztetett mintegy 120 milliárd forintos adásvétel.


A tisztánlátás érdekében tegnapra összehívták a parlament költségvetési bizottságát, ám ott az ellenzéki politikusokon kívül csak a környezetvédelmi minisztérium két, nem legmagasabb szintű képviselője jelent meg. Így megválaszolatlanul maradtak a kérdések.


A londoni, ciprusi, illetve hongkongi érintéssel Japánba „eladott" kvóták ügye komoly felháborodást váltott ki, s a nemzetközi kvótatőzsdék működését is felfüggesztették emiatt. Japán mellett az Európai Bizottság is vizsgálódik az ügyben.

2010-03-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite