2019. június 21., péntek - Alajos
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSzén-monoxid-mérgezés Nógrád megyében

Szén-monoxid-mérgezés Nógrád megyében

Szén-monoxid-mérgezést szenvedett egy négytagú család ma reggelre virradó éjszaka Diósjenőn, a Haladás utcában.

szénmonoxid

Az ingatlanban nem volt szén-monoxid-érzékelő, de a család lélekjelenlétének köszönhetően nem történt tragédia. A rétsági katasztrófavédelmi őrs tűzoltóinak kiérkezéséig a ház ablakait kinyitották, így a tűzoltók mérései már nem jeleztek veszélyes gázkoncentrációs értéket. A család mind a négy tagját kórházba szállították.

A megfelelően működő szén-monoxid-érzékelő életet menthet!

A fent említett esetben érintett család a szerencsének köszönheti, hogy nem történt tragédia, hiszen a szén-monoxid egy színtelen, szagtalan gáz, amit a legtöbben csak csendes gyilkosnak neveznek - nem véletlenül, hiszen alig észlelhető. Amióta csak fűtünk, a veszély folyamatosan jelen lehet. Előfordulhat ugyanis, hogy a nem megfelelő karbantartás vagy használat, a szabálytalan kivitelezés, valamint a műszaki felülvizsgálat vagy ellenőrzés elmulasztása miatt szén-monoxid kerül a lakótérbe, amit megfelelően működő érzékelő berendezés nélkül nehéz észlelni, főleg pihenés közben. A szén-monoxid-mérgezés legjellemzőbb tünetei a fejfájás, a szédülés és a bágyadtság, amire mire ráeszmél az ember, hogy miről is lehet szó, sok esetben már késő, az érintett ugyanis könnyen cselekvésképtelenné válhat. A téli hónapokban sajnos többen áldozatául esnek a csendes gyilkosnak, ezért rendkívül fontos, hogy minden olyan háztartásba, ahol a fűtőberendezésből adódóan megjelenhet a szén-monoxid, beszerezzenek megbízható, bevizsgált és pozitív értékelést kapott szén-monoxid-érzékelő készüléket.


A kéményseprőipari tevékenységről szóló törvény adta felhatalmazás alapján a hivatásos katasztrófavédelmi szervezet szakemberei a fűtési szezon kezdete előtt piacfelügyeleti ellenőrzések során vizsgálták: megfelelő-e a szén-monoxid-érzékelők forgalmazása. Ezek során négy gyártó tíz terméktípusával találkoztak, a fogyasztóvédelem korábbi minőségi vizsgálatain mindegyik berendezés megfelelő értékelést kapott, vagyis szerepel az úgynevezett „pozitív listán." A bevizsgált berendezések pozitív és negatív listája egyaránt megtalálható a nograd.katasztrofavedelem.hu weboldalon.


Miután megvásárolták a megfelelően működő, megbízható szén-monoxid-érzékelő készüléket, annak elhelyezése is nagyon fontos. A fűtőberendezéstől célszerű 1-1,5 méter távolságra elhelyezni, 1,5-2 méteres magasságban, a falak sarkaitól legalább 30 centiméterre, és elsősorban az alvás, vagy állandó tartózkodásra szolgáló helyiség a legjobb hely számára. Tartsuk számon a készülék várható élettartamát, s amennyiben azt már meghaladta, cseréljük le. Ha jelzést ad le az érzékelő azonnal menjünk a szabad levegőre, illetve nyissuk ki az ingatlan nyílászáróit.


Mindezek betartásával elkerülhető a tragédia, ezért a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ez úton kéri a lakosságot, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy megelőzzék a baj.


Forrás: NMKI/NÓGRÁD24

 

2016-12-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite