2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
ItthonSzennyezett az ivóvíz Tokióban - a hatóság figyelmezet

Szennyezett az ivóvíz Tokióban - a hatóság figyelmezet


japan_foldrenges01A japán főváros nagy részét vízzel ellátó vállalat szerint a vízben a 131-es jódizotóp mértéke több mint kétszerese a csecsemőknek megengedett értéknek. A felnőttek számára egyelőre nem ártalmas a tokiói vezetékes ivóvíz.


Közben meghaladta a 9400-at a tíz nappal ezelőtti földrengés és szökőár halálos áldozatainak a száma Japánban, és a hatóságok több mint 14 700 eltűntről tudnak. Kedden még 8900 halottról és 12 600 eltűntről számoltak be, vagyis a március 11-i tragédia veszteségmérlege napról-napra rosszabb.


A földrengés által leginkább sújtott Mijagi prefektúra rendőrségének szóvivőjének becslése szerint a halálos áldozatok száma egyedül ebben a régióban eléri majd a 15 ezret. A többi katasztrófa sújtotta területeken a rendőrség elzárkózott attól, hogy becslésekbe bocsátkozzon a halálos áldozatok végleges számát illetően.


Több lesz az áldozat, mint 1995-ben volt


A március 11-i földrengés és az azt követő szökőár halálos áldozatainak száma meghaladja a korábban Japán legsúlyosabb természeti katasztrófának tekintett 1995-ös kobei földrengésben meghalt emberekét.
Előzetes becslések szerint a keletkezett kár mértéke 185-308 milliárd dollár között van. Egyelőre nem lehet megbecsülni azt sem, hogy milyen veszteségeket okoztak az áramszünetek a gazdaságban, illetve, mekkora a fukusimai atomerőmű okozta kár mértéke.


Akár még 7-es erősségű rengés is jöhet


A japán meteorológiai szolgálat nem zárja ki, hogy a következő három napban 7-es fokozatúnál erősebb földrengések történnek a térségben. A szakértők húszszázalékos esélyt adnak ennek. Az utórengések nehezítik a mentőcsapatok dolgát, illetve a megrongálódott fukusimai atomerőműben zajló munkálatokat. Emellett földcsuszamlások és újabb károk is keletkezhetnek amiatt, hogy folyton mozog a föld Japán északnyugati részén.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-03-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite