2019. június 16., - Jusztin
Keresés a tartalomban
ProgramajánlóSzent Anna-napi palóc búcsú Balassagyarmaton

Szent Anna-napi palóc búcsú Balassagyarmaton


A Szent Anna-napi palóc búcsút, a palóc régió legnagyobb közösségi rendezvényét tartják július 28-án a Nógrád megyei Balassagyarmaton; a program idén az Ipoly-menti kavalkáddal bővül - tájékoztatta az MTI-t a szervező Ipoly-Táj Területfejlesztési Társulás elnöke hétfőn.

palocharom

Képünk illusztráció!

Medvácz Lajos elmondta: délelőtt hagyományosan a Szentháromság-főplébániatemplom elől indul a népviseletes processziós menet a Palóc ligetbe, Szent Anna palóc miséjére.

A palócok vallási kultúrájában Szent Anna, Szűz Mária édesanyja a magtalanok, az áldott állapotban lévők és a női betegségben szenvedők pártfogója. Szent Annát egyaránt tisztelik a gyermekáldásra várók reménységeként, a családok védőszentjeként és a jó halál patrónusaként.

Az elnök közölte: idén új tartalommal bővül a palóc búcsú az Ipoly-menti kavalkáddal. Az egész napos programokra várnak mindenkit, aki kíváncsi, ki lesz idén Palócország szépe vagy aki szeretne bepillantást nyerni egy török sátorba, ízletes palóc ételeket enne, kipróbálná, hogyan kell szeget kovácsolni, vagy csak gyönyörködni szeretne a palóc lányok és asszonyok ízes beszédében, színes forgatagában - mondta Medvácz Lajos.

Hozzátette: határon túlról is érkeznek népzenészek, énekesek és mesemondók, vendégművészeivel ad koncertet a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Zeneiskola. A Vaga Banda gólyalábas előadásban mutatja be a vásári forgatagot, a Lábita Színház székely lábbábos mesét ad elő. A napot a Retro Rock Band nosztalgiakoncertje zárja Balassagyarmaton.

 

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-07-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite