2019. június 24., hétfő - Iván
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSzent Lázár szobrát avatta fel Semjén Zsolt a salgótarjáni kórházban

Szent Lázár szobrát avatta fel Semjén Zsolt a salgótarjáni kórházban


Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes avatta fel csütörtökön a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban a Szent Lázár feltámasztása című szobrot. Az ünnepségen azt kérte, hogy a szobor figyelmeztessen mindenkit a szegények és betegek iránti kötelességére.

szentlazarszobravatas

MTI Fotó: Komka Péter


A Szent Lázár nevét 15 éve viselő salgótarjáni megyei kórházban Semjén Zsolt szólt arról, hogy Lázár neve összefonódott a betegápolással és a gyógyítással, erre utal a keresztes hadjáratok idején a betegek istápolására létrehozott Szent Lázár Lovagrend, és kórházuk, a főként leprásokat gyógyító Lazaret is.


A salgótarjáni Szent Lázár Kórház természetesen nem Lazaretum, hanem olyan hely, ahol elhivatott orvosok és ápolók szakszerűen, lelkiismeretesen látják el a város és környék betegeit, szolgálják mielőbbi felépülésüket; tudatában vannak annak, hogy test és lélek összetartozik, lelketlenül a testet sem lehet gyógyítani - mondta Semjén Zsolt.


Ismertette azt is: János evangéliumának egyik ismert jelenete az, amikor Jézus feltámasztja Lázárt, Mária és Márta testvérét; a feltámadt Lázár alakja erősen inspirálta a művészetet az ókortól napjainkig, az evangéliumokban a feltámasztott Lázár mellett a szegény Lázár történetét is olvashatjuk.


Bercsényi Lajos főigazgató az ünnepségen elmondta, a csaknem ezer dolgozót alkalmazó kórház Nógrád megye legnagyobb intézménye, a fekvőbetegek száma évi 24 ezer, a járóbetegeké több százezer.

szentlazarszobravatas1

MTI Fotó: Komka Péter


Úgy fogalmazott: a gyógyításhoz szükséges feltételek, műszerek, segédeszközök és a naprakész szakmai tudás rendelkezésre állnak, de a gyógyításhoz hitre is szükség van a gyógyító és a gyógyított ember között.


A főigazgató köszönetet mondott a kórházat 25 éve segítő Szent Lázár Lovagrendnek, és mindazoknak, akik adományai révén elkészülhetett Molnár Péter szobrászművész egészalakos szobra, amelynek talapzatán ez a mondat áll János evangéliumából: "De most is tudom, hogy bármit kérsz az Istentől, megadja neked."


Az aulában felállított alkotást méltató, szintén salgótarjáni Földi Péter festőművész elmondta: kőbe faragottan látjuk, hogy a sziklasír mélyéből tétova léptekkel kilép Lázár, magán tartva a halotti leplet, arcán az a felismerés, hogy ő a krisztusi csoda bizonyítéka.


A Szent Lázár feltámasztása című szobrot Beer Miklós váci megyéspüspök áldotta meg, imádságában azt kérve, hogy Jézus barátja, Szent Lázár, aki visszajött a halálból, adjon reménységet minden betegnek, hogy az élet ura vissza tudja adni az egészséget, és ő az, aki végül örök életet szán nekünk.


Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2016-09-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite