2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSzent Márton Napi Vígasság Hollókőn

Szent Márton Napi Vígasság Hollókőn


November 14-én,  az immár nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Szent Márton Napi Vigasság ismét elhozza Hollókőre a falu védőszentjének és vendégségének ünnepét, szokásait. A rendezvény 11 órakor ünnepélyes megnyitóval kezdődő programok Szent Márton legendájából mutatnak be életképeket - tájékoztatta a Nógrád24.hu-t Kelecsényi Péter a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

martonnaphollokon


Az ide látogatók a hollókőiek vendégei lesznek finom, meleg teára, forralt borra és zsíros kenyérre. Hollókő piacán libából készült finomságok, házi sütemények, lekvárok és kézimunkák vására lesz, de a vásáron találkozhatunk Ludas Matyival és Döbrögi Urasággal is. Középkori és libás játékok biztosítják a felhőtlen jókedvet, de idén is versenybe szállhatnak a belevaló legények a Hollókő Főgúnárja címért.

Tervezett programok között 11 órakor a vigasság ünnepélyes megnyitóját találjuk. A nap során láthatunk "életképeket Szent Márton legendájából", lesznek középkori és libás játékok Szent László Vitézeivel, de vidám mulatságos előadásokon és a Hollókő Főgúnárja címért zajló versenyen is részt vehetünk majd.

A rendezvény részeként megnyitjuk a régi Oskola épületét a templom szomszédságában, ahol a gyerekek régi népmeséket nézhetnek és hallgathatnak meg a modern technika segítségével, illetve betekintést kaphatnak, hogy milyen is volt egy régi iskola Hollókőn. Helyi borok kóstolójára a nemrégiben megnyílt Guzsalyas Ház pincéjében lesz lehetőség. Természetesen az elmúlt időszakban átadott attrakciók, mint a Kalácsos, a Gazduram Sajtboltja, a Palóc Játszóház, a Hollókői Vár, a Táncház, vagy a például a Holló Jankó Mesejátszótér is várja az idelátogatókat.

martonnaphollokon2

A Jó Palócok Egyesülete kézműves foglalkozással várja a gyerekeket a Falumúzeumban. Az egyesületi tagok segítségével lehet készíteni kukoricabábokat, a gyerekek mákos kukoricát kóstolhatnak és meleg teával frissülhetnek.


Részletes program:
11.00: Megnyitó a Pajtaárok színpadon
11.15: Szent Márton életkép a Pajtaárok színpadon
12.00: Ludas Matyi mese a templom előtti téren
12.45-től: Hollókő Főgúnárja verseny a templom előtti téren
12.00-tól: Hollókői Vendégség a Petőfi úton
14.00: Ludas Matyi előadás a templom előtti téren

Folyamatos programok: Kézműves vásár a Petőfi úton, Népi játszóház a Palóc Játszóházban, Hollókői Vendégség a Petőfi úton 12.00-tól, Gasztronómiai kóstolók a Kalácsosban és a Gazduram Sajtboltjában, Mesenézés az Oskolában és gyermekfoglalkozás a Falumúzeumban

 

Forrás: NÓGRÁD24

 

2015-11-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite