2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
TechnikaSzeptemberben indulhat a Robonauta az űrállomásra

Szeptemberben indulhat a Robonauta az űrállomásra


NASA2010 szeptemberében, a Discovery űrsikló viszi fel a Robonauta 2 (R2) robotot a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), ahol az első humanoid robottá válik, mely az űrben utazik és dolgozik. A NASA és a General Motors égisze alatt kifejlesztett R2 kicsit hasonlít a Star Wars filmek C-3PO-jához, de nem tud úgy csevegni, mint filmbeli elődje.


Ron Diftler, a Robonauta Projekt vezetője szerint a cél, hogy az R2 rutinnak számító karbantartási feladatokat végezzen el, és felszabadítsa az ISS legénységét, így ők még fontosabb feladatokat láthatnak el. A csapat azt reméli, az R2-őt mindenféle munkálat elvégzésére megtaníthatja az űrállomáson. Többek között az R2 olyan kényes feladatokat is elláthat, mint tudományos kísérletek előkészítése a legénység számára.


Az R2 azonban először nem lesz teljesen autonóm az ISS-en. Kezdetben az állomás Destiny laborjának egyik helyszínén lesz rögzítve, de a cél, hogy később mozgolódjon. „Akarunk neki adni egy lábat, mellyel különböző helyeken lehorgonyozhat. Karját pedig arra alkalmazhatja, hogy egyik helyről a másikra mozgassa magát az ISS-en belül, mint egy asztronauta." Az R2-őt először tesztelni kell, és ki kell értékelni őt súlytalanságban és egyéb űrkörnyezeti hatások szempontjából. Ezt követően előreléphet egyszerű feladatok elvégzésével - mint saját állapotának felmérése, vagy még komplikáltabb feladatok.


A földi csapat és az ISS legénysége irányítja majd a robotot ugyanolyan rendszerekkel, mindegyik egy GUI-t, grafikai felhasználói interfészt - is tartalmaz számítógépes képernyőn nyomógombos navigációval. A marsi Spirit és Opportunity is így működik. Ám van egy kis különbség. „A mi robotunk képes „látni", a videó pedig mindössze 2-6 másodperc alatt ér el hozzánk, így közel valós időben nézhetjük meg. Ha látjuk, hogy az R2 olyasmit csinál, ami nem működik, azonnal leállíthatjuk és új feladatot kaphat."

NASA01


Diftler szerint az R2-vel dolgozni olyan, mint egy új alkalmazottat felügyelni. „Először rengeteg részletes információval látjuk el, majd később, amint megoldódtak a problémás területek, csak időnként ellenőrizzük." A csapat folytatja a robot képességeinek tökéletesítését. „Például, ahogy tovább fejlesztjük a robotot, látórendszere lehetővé teszi majd, hogy finom hangoljuk mozgását. Módosítani tudjuk majd, hogyan nyúljon ki és ragadja meg a céltárgyat."


A lábak vagy kerekek hozzáadásával az R2 valamikor feltérképezheti egy bolygó megadott területét vagy egy aszteroidát, ahol az emberek leszállhatnak, vagy felállíthat, illetve lebonthat munkaállomásokat vagy éppen lakóhelyet. Diftler szerint a beszéd képessége relatíve egyszerű, de jelenleg nem elsődleges fontosságú. „Az R2 nagyon sokat dolgozik majd egyedül. Nem igazán lesz szüksége a beszédre."


Forrás: NASA/Nógrád24.hu

Fotó: NASA

2010-05-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite