2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
ItthonSzeptemberben már csökkentett fizetést adna a jegybankelnöknek a Fidesz

Szeptemberben már csökkentett fizetést adna a jegybankelnöknek a Fidesz


Simor András szerint a fizetéséről szóló törvénymódosításról a kormány előzetesen nem egyeztetett a jegybank vezetésével, így az önkéntes lemondás lehetőségéről nem lehet beszélni.


A Fidesz-frakció arra kéri a kormányt, "tartson ki" a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének fizetése ügyében, és hozza meg azokat az intézkedéseket, amelyek alapján Simor András már szeptemberben nem kapja meg a több mint nyolcmillió forintos fizetését - közölte Lázár János a Parlamentben tartott hétfői sajtótájékoztatóján. Simor András úgy véli, a kormány előzetesen nem egyeztetett az elnöki fizetést érintő törvénymódosításról.


A Fidesz frakcióvezetője gyermekded megközelítésnek nevezte azt, hogy a nemzetközi szervezetek azért lennének Budapesten, hogy Simor András bére mellett kiálljanak. Mint mondta, reméli, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió a magyar embereket akarja megsegíteni, s nem "silányul egy bankelnöki érdekvédelmi szervezetté vagy egy szakszervezeti mozgalommá". "Mi nem a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét akarjuk csökkenteni, hanem a jegybank elnökének a fizetését" - jelentette ki, hozzátéve, hogy az MNB-elnök fizetése - a mennyiséget tekintve - nem pártpolitikai kérdés. "A jegybankelnök úrnak el kell fogadnia, hogy maximum kétmillió forintot kereshet, és hogy ha ezt nem sikerül lelkileg feldolgoznia, akkor van néhány millió ember, aki részletes, személyes tanácsadással, életviteli tanácsadással látja el" - fogalmazott.


Az IMF-EU-tárgyalásokkal kapcsolatos következő lépést firtató újságírói kérdésre Lázár János közölte: az IMF és az EU közleményéből világosan kiderül, hogy a valutaalap és az unió kész az újabb tárgyalási fordulókra. Októberig nincs határidős szükség, akkor jár le az IMF-szerződés, amelyet a Gyurcsány-Bajnai-kormány kötött meg, és "majd eldönti az IMF, és eldönti a Magyar Köztársaság kormánya, hogy azt a szerződést megújítja avagy sem, illetve hogy a tárgyalások milyen irányba haladnak" - fűzte hozzá.


A frakcióvezető több olyan kormányzati törekvést - például a 120 milliárdos zárolást - megnevezett, amelyet "teljes egészében akceptált az IMF". Úgy látszik azonban - folytatta -, hogy a valutaalap nem fogadta el a bankadót, és "Simor András bére foglyul ejtette az IMF-es és az európai uniós tisztségviselőket és az MSZP-t". Lázár János elmondta, a kormánypárti képviselőcsoport arra is kéri a kabinetet, utasítsa vissza azokat a parlamenti kezdeményezéseket, amelyek a pénzügyi tárgyú törvények visszavonására vagy "parkoltatására" vonatkoznak. A jelenlegi helyzetnek egyetlen megoldása van, a bankadó bevezetése - tette hozzá.


Simor András szerint a jegybank elnökének fizetéséről szóló törvénymódosításról a kormány előzetesen nem egyeztetett a Magyar Nemzeti Bank vezetésével, így a fizetésével kapcsolatban az önkéntes lemondás lehetőségéről nem lehet beszélni. "A kormány anélkül nyújtotta be a törvénymódosítást a parlamentnek, hogy egyeztetett volna a jegybanki vezetéssel", itt a kormány részéről nyomásgyakorlás történt - emelte ki Simor András. Az elnök szerint itt nem arról van szó, hogy hány millió a jegybankelnök fizetése, hanem arról, hogy a személyi ügyekben sérül a jegybank függetlensége, mert a jegybanki vezetés mandátuma közben akarják megváltoztatni a javadalmazást.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-07-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite