2020. június 4., csütörtök - Bulcsú
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedSzeptembertől fixárfolyamon lehet törleszteni

Szeptembertől fixárfolyamon lehet törleszteni

Az árfolyamgát konstrukcióhoz csatlakozó devizahitel adósok már a szeptemberi törlesztő részletet a rögzített árfolyamon fizethetik - jelentette be Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.

 

svájci frank


Kifejtette, a kormány napokon belül létrehoz egy monitoring bizottságot kormányzati szakértők, a Magyar Nemzeti Bank, a Pénzügyi Szerveztek Állami Felügyelte és civil szervezetek szakértőinek részvételével, amely figyelemmel kíséri a konstrukció végrehajtását, s rendszeresen tájékoztatni fogja a kormányzatot és a közvéleményt.
Az árfolyamgát konstrukcióhoz augusztus 12. és december 31. között csatlakozhatnak a jogszabálynak megfelelő, lakásfedezettel rendelkező devizahitelesek, de extrém helyzet es

etén mód lesz a határidő változtatására - ismertette a helyettes államtitkár.

Az árfolyamgát alkalmazása a svájci frank alapú hitelek esetében 30 százalékkal csökkenti a törlesztő részletet az augusztus 10-i árfolyammal összehasonlítva, míg az euró esetében 10, a jen esetében 20 százalékkal. A törvény szerint csak a bejelentkezés utáni második törlesztő részletet kellett volna a rögzített árfolyammal számolni, a kormány azonban indokoltnak látja a szeptemberi alkalmazást.
Nátrán Roland szerint ennek technikai lebonyolítása nem okozhat problémát. Elmondta, több bankkal egyeztettek, amelyek erre nyitottak voltak.

Hangsúlyozta: célszerű, hogy aki bajban van, minél hamarabb belépjen a programba. A helyettes államtitkár szerint a bankok és a közjegyzők egyaránt felkészültek, ezért az ügyintézésben nem számítanak fennakadásra.
Az euró-forint árfolyam rendkívül stabil az év eleje óta, ami azt mutatja, hogy a forinttal alapjaiban semmilyen probléma nem volt az elmúlt időszakban, s az euróhoz képest a régióban is kiemelkedő mértékben tartotta magát - mutatott rá Nátrán Roland. A svájci frank (CHF) forinthoz képest rendkívüli erősödésének a helyettes államtitkár szerint nem magyar fundamentális okai vannak, azt sokkal inkább az euró és a svájci frank keresztárfolyamának alakulása határozza meg.


A CHF erősödésének következménye, hogy míg egy átlagos, 2008-ban 16 évre, 4,8 százalékos kezdő kamat és 159 forintos kezdő árfolyam mellett felvett 8 millió forintos svájci frank kölcsön törlesztő részlete kezdetben 64.800 forint volt, az augusztus 10-i árfolyamon és 6,1 százalékos kamattal kalkulálva már 120.200 forint. Ettől a sokktól szeretnék megkímélni a háztartásokat az árfolyamgát bevezetésével: a CHF 180 forintos rögzített árfolyama a törlesztő részletet az adott példában 86.700 forintra mérsékli, ami a kezdeti törlesztéshez képest még mindig magasabb mintegy 30 százalékkal. A rögzített árfolyam miatt a növekmény mintegy fele magyarázható az árfolyamgyengüléssel, a másik fele a kamatváltozások miatt következett be.
Az árfolyamrögzítés időszaka 36 hónapig, 2014. december 31-ig tart. Ezt követően 15 százaléknál nagyobb mértékben nem emelkedhetnek a törlesztő részletek, amit a futamidő megnyújtásával érnek el. Mindez része a bankszövetséggel kötött megállapodásnak, amit akár már a jövő héten jogszabály rögzíthet. Ha azonban egy háztartás 2015-ben kedvezőbb helyzetben lesz, nagyobb ütemben is törleszthet.

A törlesztési különbözet forintban vezetett gyűjtőszámlára kerül. A helyettes államtitkár hangsúlyozta: ennek kamatozása rendkívül kedvező, jelenleg 6,09 százalék, amin a bankoknak nem képződik profitjuk. Ezen felül semmilyen díjat, költséget nem számíthatnak fel.

Nátrán Roland szerint szerencsés helyzetben a gyűjtőszámla egyenlege akár nulla is lehet. Mint elmondta, azért is határoztak meg három évet az árfolyamrögzítésre, mert ennyi idő alatt az ellentétes irányú mozgások képesek egymást kiegyensúlyozni. A konstrukció célja az volt, hogy az extrém változásokat "kisimítsa".
A közjegyzői díj mértéke a megszokott összeg töredéke lesz, mértékét miniszteri rendelet határozza meg a jövő héten. A kormány arra törekedett, hogy a nehéz helyzetbe került adósokat a lehető legkisebb mértékben terheljék.

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár emlékeztetett arra: a programban való részvétel feltétele, hogy a devizakölcsönben ne legyen 90 napon túli késedelem; az ügyfél ne álljon más fizetéskönnyítő program hatálya alatt; a kölcsön lejárata 2014. december 31. utáni legyen; az ingatlan szerződéskori értéke ne haladja meg a 30 millió forintot, illetve ha több pénzintézet felé is tartozás áll fenn, az elmaradás egyiknél se lépje túl a 90 napot.
A helyettes államtitkár kérdésekre válaszolva elmondta: az árfolyamrögzítés időszakában is lehetőség lesz az előtörlesztésre. Ekkor a devizatartozást kell előbb törleszteni, s csak utána a gyűjtőszámlát. Ez az ügyfelek érdekeit szolgálja, tekintve, hogy a gyűjtőszámla nagyon kedvező kamatozású. A konstrukció sikerét azon lehet majd lemérni, hogy a következő három évben növekedni fognak-e a nem teljesítő hitelek.

A konstrukciót úgy alakították ki, hogy azt is kezelni tudná, ha minden erre jogosult csatlakozna. Az államháztartás szempontjából tehát nincs szűk keresztmetszet. Többféle modell is készült, a konstrukció az MNB által végzett stresszteszten túli árfolyam mellett is képes működni, s a bankrendszert is védi - ismertette Nátrán Roland.
A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár elmondta: a magáncsőd kérdése nem volt a kormány előtt. Angyal József adószakértő javaslatával kapcsolatban, aki a bankadó terhére véglegesen rögzítené a devizaadósok törlesztési árfolyamát, úgy reagált, hogy bármilyen jó szándékú ötlet, anélkül, hogy hatástanulmány készülne, nem alkalmazható.


Forrás: MTI/ HÍR PORT 24

 

 

 

2011-08-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite