2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonSzerda: Heves zivatarok, 10 fokkal lesz hűvösebb

Szerda: Heves zivatarok, 10 fokkal lesz hűvösebb


Heves zivatarokra lehet számítani szerdán is az ország nagy részén, elsősorban a középső és a keleti területeken, ezeket felhőszakadás, viharos szél kísérheti. Szerdán nyugaton, csütörtökön már országszerte hűvös lesz - mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa az MTI-nek.

vihar

Bozóki István kifejtette: kedden a Kárpát-medencét nagyon meleg, fülledt, nedves levegő töltötte ki, amelyhez északnyugat felől egy 6-10 Celsius-fokkal hűvösebb, nedves, labilis rétegzettségű hullám társult, és ez kedvezett a heves záporok, zivatarok kialakulásának. A hidegfrontot megelőző zivatarokat villámlás, égzengés kísérte.

Mint mondta, a Tiszántúlt és a délkeleti országrészt leszámítva gócokban kiugró mennyiségű csapadék esett. Budapesten, Újpesten 34,7 milliméter, Szécsényben 33,5 milliméter eső hullott. Több helyen óránkénti 70-90 kilométeres erősségű szél fújt - tette hozzá.

Szerdán az ország nagy részén, a leginkább a középső és a keleti területeken lehet záporokra, heves zivatarokra számítani, amelyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet. Az OMSZ honlapján olvasható előrejelzés szerint a zivatarok miatt a nyugat-dunántúli régiót leszámítva mindenhol elsőfokú riasztás van érvényben. Az éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzés szerint ez az Észak- és a Dél-Alföldön, valamint Észak-Magyarországon másodfokúvá is fokozódhat.

Bozóki István meteorológus azt is elmondta: az ország nyugati felében szerdán már hűvösebb idő várható, de keleten, délkeleten még 30 fok körül alakulnak a maximumok, a legmelegebb időre a Tiszántúlon lehet számítani.

Csütörtökön viszont csaknem 10 fokot esik a hőmérséklet, ekkor már országszerte csak 18-23 fok lehet. Borongós, csapadékos időre van kilátás, több helyen ekkor is lehetnek még hevesebb zivatarok.

Ehhez képest pénteken és szombaton barátságosabb időjárásra lehet számítani. Elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, a csúcshőmérséklet várhatóan 23-28 fok körül alakul majd. Vasárnapra ismét csapadékos, hűvösebb időre van kilátás, a kánikula tehát egy időre véget ért - mondta a meteorológus.

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-07-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite