2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
NagyvilágSzerencsétlen szerda! Földrengés, szélvihar és vulkánkitörés tizedeli az emberiséget

Szerencsétlen szerda! Földrengés, szélvihar és vulkánkitörés tizedeli az emberiséget


chinaKínában földrengésre ébredtek, Indiában szélvihar tombol, Izlandon pedig kitört az Eyjafjallajökull jégmező egyik vulkánja. Számos halálos áldozattal, sebesülttel és tömeges kitelepítésekkel járó természeti csapások sújtották a Földet szerdán.


Négyszáz halott, tízezer sebesült
A legsúlyosabb közülük az északnyugat-kínai Csinghaj (Qinghai) tartományban reggel bekövetkezett Richter-skála szerinti 7,1-es erősségű földrengés volt, amelynek halálos áldozatainak a számát - közép-európai idő szerint délután - hozzávetőleg négyszázra tették, míg a becslések szerint mintegy 10 ezren sebesültek meg a földmozgásban.


A rengést 7 óra 49 perckor mérték, két órával korábban ezt egy 4,7-es földmozgás előzte meg. A rengés epicentruma a tartományi fővárostól 800 kilométerre található Jüsu (Yushu) tibeti autonóm prefektúrához tartozó Jüsu megye Rima nevű falujában volt. A település körülbelül 50 kilométerre nyugatra van a prefektúra közigazgatási székhelyétől, Csiekutól (Jiegu). Az epicentrumhoz közeli településen az épületek 85 százaléka összeomlott, Csieku lakóinak körében, az utcáin pánik tört ki, sok a sebesült, vérző fejű ember - számolt be a helyszínről egy illetékes, aki elmondta, hogy a szakközépiskola romjai sok diákot temettek maguk alá, a Jüsu szálloda oldalán hatalmas repedés keletkezett, a kormányzati épület ugyancsak romba dőlt. A nagy területen rombolt földmozgás és annak utórengései a földdel tettek egyenlővé házakat, templomokat, benzinkutakat, kidöntötték a villanypóznákat.


A térségben földcsuszamlások keletkeztek, utak mentek tönkre, megszűnt az áramellátás, megszakadt a távközlési összeköttetés, egy közeli víztározó fala szintén megrepedt, a víz elszabadulásának megakadályozásán dolgoznak. Sokan rekedtek az épületek romjai alatt. Mintegy 700 katona vezényeltek ki a romok eltakarítására, az utak megtisztítására, a törmelékek mozgatására, hogy minél közelebb kerülhessenek a mentésre szorulókhoz. További több mint 5 ezer mentőt küldtek a helyszínre.

Csinghaj érintett térségében eddig 18 utórengést regisztráltak, a legerősebb 6,3-es erősségű volt, 36 perccel a 7,1-es földrengés után mérték. A Csinghaj tartomány nagyrészt tibeti nemzetiségűek lakta részén található Jüsu - ahol a földrengés epicentruma volt - lakóinak száma negyedmillió. 97 százalékuk tibeti nemzetiségű.


Szélvihar sújtott le Indiában

India keleti részét tomboló szélvihar sújtotta, 85 ember életét kioltva. Szrikumar Mukherdzsi polgári védelmi miniszter közlése szerint a vihar kedd este csapott le Nyugat-Bengál szövetségi állam Észak-Dinapur körzetére. A miniszter szerint több százan sérültek meg az állam székvárosától, Kolkatától (Kalkutta) mintegy 50 kilométerre északkeletre fekvő falvakban. A legsúlyosabb pusztítást Hamatábád, Rajganj, Kiran és Digi falvakban vitte véghez a vihar, ahol rendőrök és mentőalakulatok 39 holttestre bukkantak. Negyvenhat áldozatot Bihar államban találtak. A hatóságok szerint még emelkedhet a halottak száma.


Az ítéletidő mintegy 50 ezer vályogviskót rombolt le, telefon- és villanyvezetékeket rongált meg. Nyugat-Bengál közútjain kidőlt fák és felborult gépkocsik akadályozzák a közlekedést. A katasztrófa sújtotta térségbe szerda délután megérkeztek a mentőalakulatok. Ideiglenes sátortáborokban helyezik el mindazokat, akik elvesztették otthonukat.


Beindult a Eyjafjallajökull jégmező vulkánja


Mintegy nyolcszáz embert telepítettek ki szerdán reggel Izland déli részén még mielőtt, az Eyjafjallajökull jégmezőn kitört egy vulkán - közölte a rendőrség. A környező folyók vízszintje három méterrel megemelkedett, így a gyéren lakott környéket víz árasztotta el. A kráterből több mint 6 ezer méter magasságig füst gomolyog.
Baldúr Sigurdsson rendőrségi szóvivő szerint számos földmozgást észleltek a térségben. Mint mondta, az evakuáltakat a Vöröskereszt központjaiba irányították.

1823 óta a múlt hónapban tört ki az első vulkán az Eyjafjallajökull jégmezőn: akkor is ugyanez a vulkán kezdett működni, s mintegy 600 embernek kellett rövid időre kiköltöznie lakóhelyéről.

2010-04-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite