2019. május 27., hétfő - Hella
Keresés a tartalomban
NagyvilágSzesztilalom - Újabb halottak a hamis vodka miatt

Húszra nőtt a metilalkohol-mérgezéses halálesetek száma Csehországban


Újabb két ember halt meg a hét végén metilalkohol-mérgezés következtében Csehországban; ezzel az áldozatok száma húszra emelkedett. A súlyos mérgezéssel kórházban kezeltek száma meghaladja a harmincat - közölte a cseh egészségügyi miniszter vasárnap.

rendőrségi autó

Leos Heger a közszolgálati televízió egyik vitaműsorában nyilatkozva ugyanakkor elismerte: a beható rendőrségi vizsgálatok ellenére a hatóságoknak továbbra sem sikerült feltárni a mérgező alkohol eredetét.

Az üggyel kapcsolatban eddig már több mint egy tucat személyt vettek őrizetbe, és közülük 13 ellen büntetőeljárást is indítottak. Általában olyan emberekről van szó, akiknél nagyobb mennyiségű mérgezett alkoholt, illetve állami védjegy nélküli italt találtak.

Martin Cervícek országos rendőrfőparancsnok megerősítette, hogy a mérgezésekkel kapcsolatban a rendőrség több mint negyven ügyet tart nyilván, és ezeken a szálakon próbálják megtalálni a lehetséges terjesztőket, főleg a veszélyes pálinka gyártóját vagy gyártóit.

A cseh egészségügyi minisztérium péntek esti rendelete, amely alapján azonnali hatállyal betiltották az országban a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú szeszes italok forgalmazását, felszolgálását, felemás reakciókat váltott.

A rendőrség és az illetékes egészségügyi ellenőrző szervek vasárnapi jelentései szerint a rendeletet az üzletek és a vendéglők betartják, de ugyanakkor nagyon sokan túl drasztikusnak tartják és tiltakoznak ellene, mert nagy anyagi veszteséget okoz a gyártóknak és a forgalmazóknak is.

Heger a problémát elismerte, de hangsúlyozta, hogy a folytatódó halálesetek miatt pillanatnyilag nem volt más kiút.

"A problémát érzékeljük. Keressük annak lehetőségét, hogyan mérsékeljük a károkat. Dolgozunk azon, hogy meghatározzuk a biztonságos alkohol fogalmát, amely alapján enyhíteni lehetne az intézkedésen" - fejtette ki a miniszter.

A szesztilalom betartását a hét végén több ezer rendőr ellenőrizte országszerte. A rendelet megsértőit akár hárommillió koronáig (36 millió forint) terjedő pénzbírsággal is sújthatják.

A csehországi fejleményekre reagálva a lengyel tiszti főorvos vasárnap egy hónapra betiltotta a csehországi eredetű több mint húszszázalékos alkohol lengyelországi forgalmazását.

A prágai sajtó ugyanakkor azt írja: nem kizárt, hogy a metanol eredetét Lengyelországban kell keresni. Rámutat: Lengyelország déli részén már a csehországi mérgezési hullámot megelőzően bizonyíthatón legalább két metilalkoholos haláleset volt. Nincs bizonyíték arra nézve, hogy ezek az esetek összefüggésben lennének a csehországi mérgezési hullámmal.

A Novinky hírportál szerint az észak-morvaországi Opava városi kórházába vasárnap reggel olyan cseh házaspárt vittek be metilalkoholos mérgezéssel, amely azt állítja, hogy Lengyelországban vett vodkát ivott.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-09-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite