2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
ItthonSziget - A rendőrség a törvényes határidőn belül intézkedik

Sziget - A rendőrség a törvényes határidőn belül intézkedik

A rendőrség a törvényes határidőn belül elküldi a legfőbb ügyésznek Zagyva György Gyula jobbikos országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló kérelmét - közölte Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője.

 

Zagyva György  Gyula01


A Legfőbb Ügyészség szóvivője hétfőn közölte, hogy rendőrség aznap délutánig nem kezdeményezte a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését Ez még a héten megtörténhet.
Zagyva György Gyulát péntek éjszaka Óbudán, a Sziget fesztivál bejáratának környékéről állította elő a rendőrség. A BRFK akkori tájékoztatása szerint Zagyva György Gyulát és négy másik embert rendzavarás szabálysértés elkövetése miatt igazoltatták, majd állították elő. A képviselő a rendőrségen írásos nyilatkozatot tett, amely szerint mentelmi jogáról nem mond le - írta a rendőrség szombati közleményében.

Zagyva György Gyula, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tiszteletbeli elnöke a fesztivál főbejáratához szervezett tüntetésen - amelyet eredetileg a magas benzinárak elleni tiltakozásul a sziget területére hirdettek meg, de azt a rendőrség nem vette tudomásul, mivel a fesztivál helyszíne magánterületnek minősül a rendezvény idején - felszólította az embereket, próbáljanak együtt bemenni a rendezvény területére.
Ezt követően a mintegy hetven tüntető megindult a főbejárat felé, ahol biztonsági őrök és rendőrök fogadták őket, így nem jutottak be a területre.


Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője az index.hu-nak szombaton azt mondta: képviselőjük nem a Jobbik, hanem a HVIM nevében vett részt a tüntetésen, ezért a Jobbik nem tervez semmilyen lépést az ügyben.
Zagyva György Gyula vasárnap közleményben szólította fel az Országgyűlés mentelmi bizottságát, hogy ha a testület elé kerül a Sziget fesztivál bejáratánál történt ügye, "adja ki a mentelmi jogát".

Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló - a mentelmi jogot is szabályozó - törvény szerint képviselőt csak tettenérés esetén lehet őrizetbe venni, és ellene csak az Országgyűlés előzetes hozzájárulásával lehet büntetőeljárást, valamint szabálysértési eljárást indítani vagy folytatni, továbbá büntető eljárásjogi kényszerintézkedést alkalmazni.
A képviselő mentelmi jogáról - a szabálysértési eljárás kivételével - nem mondhat le.

Rendzavarás esetén, amely szabálysértésnek minősül, a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványt, amennyiben a képviselő nem mond le mentelmi jogáról - a szabálysértési hatóság megkeresése alapján - a legfőbb ügyész terjeszti elő az Országgyűlés elnökének.
A mentelmi jog felfüggesztése tárgyában hozott döntés csak arra az ügyre vonatkozik, amelyre az indítványt előterjesztették - áll az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvényben.

 

Forrás: MTI/ HÍR PORT 24

 

 

2011-08-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite