2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
ItthonSzijjártó: a bűn súlya miatt a jogi felelősség megkerülhetetlen

Szijjártó: a bűn súlya miatt a jogi felelősség megkerülhetetlen


Szijjártó Péter szerint viselniük kell a következményeket azoknak az embereknek, akiknek a múltbeli döntései miatt jelentősen megnőtt Magyarország államadóssága.

Államadósság001


"Értem persze, hogy ezek a döntések a múltban történtek (...); tehát visszaható hatállyal nem lehet jogszabályt alkotni" - mondta a fideszes politikus az MTV Ma reggel című műsorában hétfőn, ugyanakkor hozzátette: "csak (...) ezeknek a múltban megszületett döntéseknek a jelenben meg a jövőben is nagyon komoly hatásaik és következményeik vannak, és az mégsem megy, hogy mindenki viseli a következményeit, csak azok nem, akik előidézték ezt a helyzetet".


Beszélt arról is: nem külföldi hatások, nem kényszerek, hanem rossz, elhibázott döntések vezettek az államadósság drámai mértékű növekedéséhez. Ezek mögött egyrészt alkalmatlanság áll, másrészt az, hogy az egyéni érdeket a közérdek fölé helyezték. Folyamatosan hamisították a gazdasági adatokat nemcsak itthon, hanem külföldön is, ennek következtében megnőtt a kockázati felár. Ezért 10 adóforintból 7-et elvisz az adósságtörlesztés, az adóbevételekből így nem a magyar gazdaság gyarapszik, hanem a külföld - érvelt a szóvivő.


A bűn súlya miatt a jogi felelősség megkerülhetetlen - szögezte le Szijjártó, hozzátéve: az emberek nem értik, hogy amit a napi gazdaság szintjén szankcionálni lehet, azt miért nem lehet magasabb szinten is. Emlékeztetett: az új alkotmány alkalmaz egy adósságféket, és előírja azt is, hogy csökkenteni kell az államadósságot.


Elismeri azt, hogy az államadósság növekedését előidéző cselekmények a múltban zajlottak, és visszamenőlegesen nem lehet jogszabályt alkotni, de - mint mondta - az akkori cselekedet hatásai a jelenre és a jövőre is kihatnak, az pedig szerinte tarthatatlan, hogy mindenki viselje azok következményét, csak azok nem, akik előidézték ezt a helyzetet.


Vasárnap hozták nyilvánosságra az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizotttságának a 2002-2010 közötti államadósság növekedésének okait vizsgáló albizottsága jelentését. Az albizottság az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési, valamint az alkotmányügyi bizottságához fordul majd, hogy a 2002-2010 közötti jelentős államadósság-növekedés miatt a politikai felelősség mellett az akkori szocialista-SZDSZ-es kormányok jogi felelősségre vonási lehetőségét is megvizsgálja a két parlamenti bizottság.


Az albizottság jelentését a testület fideszes, KDNP-s képviselői és az albizottság független képviselője egyhangúlag, hét igennel szavazta meg a testület vasárnapi ülésén, az albizottság jobbikos tagja külföldön tartózkodott. Az albizottság munkájában nem vesznek részt sem szocialista, sem LMP-és képviselők.


Szijjártó Péter, az albizottság alelnöke az ülésen kiemelte: a 2002-2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottság munkája során bebizonyosodott, hogy az elmúlt nyolc év szocialista-szabad demokrata kormányai politikai bűnt követtek el Magyarországgal szemben. Bebizonyosodott, hogy ezek a kormányok eladósították az országot elhibázott, rossz gazdaságpolitikai döntéseikkel, így az államadósság mértéke a korábbi GDP-arányos 53 százalékról 80 százalékra emelkedett 2010-re - mondta.

 

Forrás: MTV - Ma reggel/HÍR PORT24

 

 

2011-08-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite