2019. augusztus 26., hétfő - Izsó
Keresés a tartalomban
ItthonSzijjártó: a devizahitelesek használják ki a 180 forintos frankárfolyam-gátat

Szijjártó: a devizahitelesek használják ki a 180 forintos frankárfolyam-gátat


Fontos, hogy augusztus 15-től minél többen éljenek az árfolyamgát lehetőségével - közölte a miniszterelnök szóvivője.

Szijjártó Péter001


Hiszen a devizahiteles családok 180 forintos árfolyamon rögzíthetik a svájci frank alapú hiteleiket - tette hozzá. A kormány arra bíztatja az érintett lakáshiteleseket, hogy minél többen éljenek az árfolyamgát lehetőségével.


A mostani helyzet is világosan mutatja, milyen fontos, hogy augusztus 15-től minél többen éljenek az árfolyamgát lehetőségével, hiszen a kormány és a bankszövetség között létrejött megállapodás értelmében a devizahiteles családok 180 forintos árfolyamon rögzíthetik a svájci frank alapú hiteleiket - mondta a miniszterelnök szóvivője a lakáshiteleseket érintően annak kapcsán, hogy kedden rekord szintre erősödött a svájci deviza a forinttal szemben.


Szijjártó Péter közölte, az árfolyamgát révén a családok terhei kiszámíthatóak és alacsonyabbak is lesznek. Nem igaz az a kritika, hogy a gyűjtőszámlán felhalmozódó összeget kiszámíthatatlan módon fizetik majd ki - jegyezte meg, rámutatva: a szabályozás értelmében az árfolyamgát időszakának 2014 végi lejárta után a törlesztőrészlet legfeljebb 15 százalékkal lehet magasabb, mint az árfolyamgát időszakában.


A szóvivő szerint a "felfokozott nemzetközi gazdasági hangulat" is azt bizonyítja, mekkora hiba volt az előző kormányok részéről arra ösztönözni a családokat, hogy devizában adósodjanak el. Felelőtlenség volt a szocialista kormányok részéről az is, hogy az államadósság majdnem fele ma már devizában van - tette hozzá az árfolyam-ingadozás kockázataira utalva.


Rögzítette: a nemzeti ügyek kormánya időben lépett; helyesnek bizonyult az, amikor a kabinet az emberek érdekeit figyelembe véve, "határozottan tárgyalt" a bankszövetséggel, és lehetővé tette az árfolyamgát használatát a devizahitellel rendelkező családok számára.


Nincs napirenden a bankszövetséggel kötött megállapodás kiszélesítése - válaszolta a szabadfelhasználású hitelesek esetleges megsegítését firtató kérdésre a miniszterelnök szóvivője. Arra, hogy van-e olyan árfolyamszint, amelynél újratárgyalhatják az árfolyamgát szintjét, Szijjártó Péter azt mondta, nem tud ilyen szándékról.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-08-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite