2019. április 19., péntek - Emma
Keresés a tartalomban
ItthonSzijjártó: adókedvezményt kaphatnak az adósságcsökkentéshez hozzájárulók

Szijjártó: adókedvezményt kaphatnak az adósságcsökkentéshez hozzájárulók


Szijjártó Péter02A miniszterelnök szóvivője szerint az unió tagállamainak ugyanazokkal a kihívásokkal kell megküzdeniük, de a magyar kormány eddigi intézkedési megmentették a szakadék szélén álló Magyarországot.


Budapesten ünnepelte megalakításának 50. évfordulóját az OECD. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet elemzést készített a magyar gazdaság helyzetéről, és javaslatokat fogalmazott meg a növekedés minél hatékonyabb elősegítésére. Az Út a növekedéshez című tanulmányban többek között további adó- és járulékcsökkentést javasol a szervezet.


A tanácskozáson minden tagállam egyetértett abban, hogy az unió legégetőbb problémája a munkanélküliség. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor kijelentette, hogy nem jelenthet tartós kilábalást a válságból az a megoldás, ami nem jár munkahelyek teremtésével. A kormányfő szerint a magyar foglalkoztatottságot ezért egy-két éven belül fel kell vinni 65%-ra.
Az OECD csúcson elhangzottakra reagálva Szijjártó Péter kifejtette: az európai országok mindegyikének ugyanazokkal a kihívásokkal kell szembenéznie, ezért fontos, hogy az európai kérdésekre európai válaszok szülessenek.


A nemzetközi szervezet ugyanakkor bírálta a magyar kormány egyes lépéseit. A szóvivő erre úgy reagált, hogy az elmúlt nyolc év Magyarország eladósításáról szólt, emiatt kényszerült a kormány olykor meghökkentő intézkedések bevezetésére. Példaként említette a válságadók létrehozását, amelyek egyszeri, és ideiglenes bevételi forrásai voltak az államkasszának.


Csökkenteni kell az államadósságot


Szijjártó Péter kijelentette, hogy a magyar kormány az adócsökkentés politikáját választotta, így bevezették az arányos, egy kulcsos adórendszert. Ezzel sikerült javítani az ország versenyképességét - tette hozzá.
A miniszterelnök szóvivője szerint a legfontosabb feladat ezek után az államadósság csökkentése. A kormány ezért felkarolta azt a civil felhívást, melyet egy győri plébános, Rédly Elemér atya indított útjára azzal, hogy saját jövedelméből egymillió forintot ajánlott fel a magyar államadósság csökkentésére.


Szijjártó Péter elmondta: a kormány létrehozza az „összefogás az államadósság ellen" - alapot, hogy ne csak a magánszemélyek, hanem a nagyobb vállalatok is hozzájárulhassanak az adósság csökkentéséhez.
A nemzetgazdasági miniszter már dolgozik azon a törvénymódosításon, amely a felajánlott összeget kedvezményesen leírhatóvá tenné bizonyos mértékig a személyi jövedelem-, illetve a társasági adóból is - mondta a szóvivő.


Munkából és nem segélyből élni


A romastratégiával kapcsolatban a köztévé reggeli műsorában elhangzott: megengedhetetlen, hogy az európai lakosság csaknem 10%-át kitevő népesség ne legyen bevonva az unió gazdasági vérkeringésébe.
Szijjártó Péter kifejtette: a kormány közmunka programjának az a célja, hogy érdekeltté tegye a romákat abban, hogy munkából és ne segélyből éljenek.


A romastratégia két legfontosabb alappillére az oktatás és a munkahelyteremtés, hogy a piacképes szaktudás megszerzése után, el is tudjanak helyezkedni a roma fiatalok - mondta Szijjártó Péter.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-04-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite