2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
ItthonSzijjártó: értelmetlen intézmények bezárásáról spekulálni

Szijjártó: értelmetlen intézmények bezárásáról spekulálni


szijjarto_peterA miniszterelnök szóvivője szerint mindaddig, amíg a kormány sem tárgyalta a témát, teljesen értelmetlen és felesleges dolog egyetemek bezárásáról spekulálni. Szijjártó Péter ezt csütörtökön nyilatkozta annak kapcsán, hogy a felsőoktatási intézmények átalakításáról szóló, szerdán napvilágot látott koncepcióról több nyilatkozat is született.


Az állami fenntartású felsőoktatási intézmények jövőjének kérdését az origo.hu vetette fel szerdán. A hírportál birtokába jutott koncepció szerint a mostani 29 állami fenntartású felsőoktatási intézmény helyett mindössze 16 maradna (12 egyetem és négy főiskola). Úgy tudják, az oktatási államtitkár a múlt héten egyeztetésre hívta a terv szerint megmaradó Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a gödöllői Szent István Egyetem vezetőjét. A 12. egyetem a még nem létező Nemzeti Közszolgálati Egyetem lenne.


A kormány várhatóan május végén tárgyalja a felsőoktatási koncepciót - közölte szerdán az MTI-vel a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, cáfolva, hogy a kabinet már döntött volna felsőoktatási intézmények bezárásáról. Több rektor is megerősítette ugyanakkor az MTI-nek, hogy az oktatási államtitkárság a múlt héten egyetemi vezetőkkel egyeztetett a felsőoktatási intézmények új struktúrájának koncepciójáról.


Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár csütörtök reggel az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Corvinus egyetem állami támogatásának esetleges megszüntetésére vonatkozó kérdésre reagálva úgy fogalmazott, az "nagyon messze van attól, hogy javaslat legyen", erre a kérdésre egy-két hónapon belül születhet válasz.


Hiller István szerint a magyar felsőoktatás elleni merénylet volna a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) megszüntetése. Az MSZP humánpolitikai kabinetvezetője csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: a felsőoktatás szétverésének, a rektorok és professzorok megalázásának szándékát tükrözi a koncepció.


A Fidesz frakcióvezetőjével tárgyalna az új felsőoktatási törvény koncepciójáról és az intézményrendszer tervezett átalakításáról a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ). Kis Papp László, a tömörülés elnöke az MTI-nek csütörtökön elmondta, már megkeresték Lázár Jánost, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetőjét, s azt kérték, üljenek le tárgyalni, hogy elmondhassák véleményüket.


Az érdekvédelmi szervezet elnöke az előző nap nyilvánosságot kapott, a felsőoktatási intézmények átalakításáról szóló koncepcióról azt mondta: "arcul csapta" őket a hír. A tervezett lépésekkel nem értenek egyet, és azonnal tárgyalni akarnak - közölte.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-05-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite