2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonSzijjártó: hazánknak nem előnyös a versenyképességi paktum

Szijjártó: hazánknak nem előnyös a versenyképességi paktum


Szijjártó Péter02Versenyképességünk éppen az adófüggetlenségünkben van - emelte ki a miniszterelnök szóvivője, ezért nem támogatják a paktumot. Magyarországnak ez most nem érdeke - mondta Szijjártó Péter a köztévé reggeli műsorában.


Orbán Viktor miniszterelnök kedden jelentette be, Magyarország nem csatlakozik a versenyképességi paktumhoz. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője ennek okairól úgy nyilatkozott: ez a paktum egy nyitott együttműködés minden európai uniós tagállam számára, tehát akinek ez hasznos, az csatlakozhat. Elmondása szerint hazánknak ez az egyezmény nem lenne előnyös.
Mint azt Szijjártó Péter leszögezte, a paktum hatodik pontjával nem értettek egyet, amely lehetetlenné teszi a csatlakozásunkat. Ez az adóharmonizációra vonatkozó pont, amely hatására Orbán Viktor szerint, a magyar gazdaság jelentősen veszítene növekedéséből.


Versenyképességünk épp az adófüggetlenségünkben van - emelte ki a miniszterelnök szóvivője, ezért nem támogatják a paktumot. Hozzátette: elvárás nem volt a csatlakozásra, nekünk ez most nem érdekünk.
Azt azonban hangsúlyozta Szijjártó Péter, hogy ha a csatlakozás nem is, de az érdekünk, hogy a tagországok erősítsék valamilyen módon az eurót - minden ilyen lépés jó nekünk is - mondta.


EU-csúcson vesz részt Orbán csütörtökön


Orbán Viktor részt vesz csütörtökön az Európai Tanács ülésén Brüsszelben, ahol Líbiáról is szó lesz. A magyar kormány álláspontja, hogy nem veszünk részt katonai műveletekben. Erről Martonyi János külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy nincs olyan képességünk, amit felajánlhatnánk. Szijjártó Péter hozzáfűzte, a párizsi csúcstalálkozón is azért nem vettünk részt, mert az EU soros elnökének nincs keresni valója ezen a megbeszélésen. Nincs egységes európai álláspont Líbiáról, csak az ENSZ határozat, amelyet egyes európai országok támogatnak.


A miniszterelnöki szóvivő beszélt arról is, hogy bár elmarad a Budapestre tervezett Keleti Partnerségi Csúcs májusban, lesz viszont Varsóban egy kelet-európai csúcs. Ezzel kapcsolatban elmondta: azért nem tudjuk megrendezni ezt a találkozót, mert tele van az európai képviselők határidő táblázata. Kiemelte, ez nem egy európai uniós rendezvény, ezen a kelet-európai országok köztársasági elnökei vesznek részt - vagyis nem a soros elnökségünk sikerét csorbítja az elmaradó találkozó.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-03-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite