2019. április 20., szombat - Konrád, Tivadar
Keresés a tartalomban
ItthonSzijjártó: a kormány növelné az atomenergia-termelést

Szijjártó: a kormány növelné az atomenergia-termelést


A kormány növelné az atomenergia-termelést Magyarországon - mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkár csütörtökön az m1 Az Este című műsorában.

szijjarto_peter

A kabinet képviselője a kormányfő e heti litvániai útját felelevenítve emlékeztetett: a balti ország uniós csatlakozása érdekében korábban kénytelen volt bezárni atomerőművét, így most egy új létesítmény építését tervezik. Mint mondta, az atomenergia Magyarországon is az energiafelhasználás egy jelentős részét biztosítja, a kormány pedig szeretné, hogy ez a jövőben növekedjen, a két országnak ezért szerinte közösek az energiabiztonsági törekvései. "Figyelni fogjuk egymás tevékenységét, figyelni fogjuk egymás tapasztalatait, mert azért egy atomerőmű építés nagyon komoly gazdasági, műszaki, mérnöki teljesítmény" - fogalmazott. Szijjártó Péter emellett felidézte jordániai üzletemberekkel folytatott keddi találkozóját is. Kiemelte, az arab világ egészéhez hasonlóan Jordániában is sok tőkeerős befektető van, a jordán felet pedig leginkább a turisztikai fejlesztések érdeklik, és felajánlották, hogy összeállítanak egy olyan tervezetet, amellyel Magyarország vonzóbbá tudja tenni magát az arab turisták körében.

Az államtitkár szerint emellett a magyar gépgyártás iránt is nagy az érdeklődés Jordániában, ahol a közösségi közlekedés megújítását tervezik. Kiemelte: Magyarország jelenleg építőipari kapacitásfelesleggel küzd, ezért a magyar vállalkozásoknak jól jönne, ha részt vehetnének a jordán vasúthálózat kialakításában, és az ahhoz kapcsolódó gépszállításban. A magyar állam azért lett többségi tulajdonosa a Rábának, hogy újra tudja indítani a régi magyar közlekedési gép- és buszgyártást - mondta, hozzátéve eziránt komoly kereslet mutatkozik a kaukázusi köztársaságokban és az arab világban.

Szijárrtó Péter kifejtette továbbá, hogy Orbán Viktor Grúziában egy olyan mezőgazdasági keret-megállapodást írt alá, amely komoly lehetőséget nyit a magyarországi állattenyésztők és vetőmagtermelők előtt. A két ország vezetői pedig egy gazdasági vegyesbizottság felállításáról is döntöttek, amely még idén megkezdheti munkáját.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-09-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite