2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
ItthonSzijjártó elismerte: Orbán levelet kapott Brüsszelből

Szijjártó elismerte: Orbán levelet kapott Brüsszelből


Értesülések szerint személyes hangvételű üzenetet kapott a miniszterelnök, de a tartalomról a szóvivő semmit sem árult el. Az Origo értesülései szerint személyes hangvételű levélben szólította fel az Európai Bizottság elnöke a magyar miniszterelnököt a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvény visszavonására.

szijjarto_peter


A hírportál hétfő éjjel azt írta: Barroso levele azt érzékelteti, ez lehet a feltétele a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval tervezett kölcsönmegállapodásnak.


"Erőteljesen azt tanácsolnám önnek, vonjon vissza két, a parlament előtt lévő sarkalatos törvényt" - írja a cikk szerint az Európai Bizottság elnöke Orbán Viktornak a hét végén elküldött levelében. A kétoldalas levélben az Origo beszámolója szerint José Manuel Barroso arról írt, hogy megítélése szerint sem a jegybankról, sem a pénzügyi stabilitásról szóló törvény nem felel meg a közösségi jognak, ellentmondásba kerülhet az uniós alapszerződéssel és EU ajánlásokkal is. Tehát ha el is fogadja ezeket a magyar parlament, mindenképpen módosítani kell majd őket. A levél ismertetése szerint Barroso arra kéri a miniszterelnököt, ahelyett, hogy "ilyen bizonytalan légkört" idézne elő a magyar kormány, "dolgozzunk együtt azon, hogy a jogszabályok kompatibilisek legyenek az európai joggal".


Barroso részletesen kifejti kifogásait a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényről - olvasható az internetes lap cikkében. "Az Európai Bizottságnak komoly aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy a (...) törvény összhangban van-e az Alapszerződés 130-as cikkelyével. Sajnálom azt is, hogy a jogszabály legutóbbi tervezeteivel kapcsolatban nem folytak konzultációk az Európai Központi Bankkal, amely pedig több alkalommal is kifejezte aggodalmait" - írja az elnök. A levélben megnevezett cikkely - emlékeztet a portál - az uniós alapszerződésben a tagállami jegybankok teljes függetlenségét írja elő a tagállamokban.


Az Európai Bizottság elnöke a levélben hangsúlyozza: a két említett jogszabály visszavonását azért is fontosnak tartja, mert az ezekkel kapcsolatos problémák vezettek az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal folytatott, egy esetleges kölcsön-megállapodásról szóló tárgyalások megszakadásához múlt pénteken. Barroso kiemeli, hogy a formális tárgyalások ugyan csak 2012 januárjában kezdődnek, az előkészítő megbeszélések hirtelen leállása azonban azért következett be, mert nem kaptak "biztosítékokat Fellegi minisztertől arra, hogy a két sarkalatos törvény (...) elfogadását mindaddig elhalasztják, amíg nem bizonyosodunk meg arról, hogy azok kompatibilisek az európai joggal" - olvasható a portálon. Barroso azt is "fájlalja" - áll a cikkben -, hogy az IMF-től úgy kért pénzügyi segítséget Magyarország, hogy előzetesen nem konzultált az Európai Bizottsággal.
Szijjártó: valóban kapott levelet Orbán Barrosótól...


Valóban kapott levelet Orbán Viktor kormányfő José Manuel Barrosótól, az Európai Bizottság elnökétől, de "nincs felhatalmazásunk tőle arra, hogy ezt ismertessük a nyilvánossággal" - mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője keddre virradó éjszaka az MTI érdeklődésére, az Origo értesülésére reagálva.


"A levél tartalmáról Barroso elnök úr adhat felvilágosítást" - közölte Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy természetesen Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos rendben válaszlevelet fog küldeni az Európai Bizottság elnökének.


Forrás: MTI/HÍR PORT24


A témához kapcsolódó cikkeink:


Az Európai Bizottság elnöke két törvény visszavonására szólította fel Orbán Viktort >>>

 

 

2011-12-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite