2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
ItthonSzijjártó: kölcsönös akarat kell a nyitott kérdések lezárásához a magyar-amerikai kapcsolatokban

Szijjártó: kölcsönös akarat kell a nyitott kérdések lezárásához a magyar-amerikai kapcsolatokban


A magyar-amerikai politikai kapcsolatok nyitott kérdéseinek megoldása csak kölcsönös akarattal lehetséges - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a HírTV Magyarország élőben című műsorában.

szijjarto

A miniszter kiemelte: több nyitott kérdés terheli a magyar-amerikai politikai kapcsolatokat, és Magyarország érdeke az, hogy ezeket mielőbb lezárják. Ha az amerikai kormánynak valóban a korrupció a problémája, akkor szívesen együttműködnek ez ügyben, de a korrupció ellen nemcsak általában kell küzdeni, hanem minden konkrét esetben is - magyarázta. Úgy vélte, ezért helytálló a magyar kormány kérése a bizonyítékok átadásával kapcsolatban. Eddig nem került sor olyan információ vagy dokumentum átadására, amely alapján kideríthető lenne, pontosan milyen ügyekben kikre gondol az amerikai kormányzat - tette hozzá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a magyar kormánynak könnyebb úgy sikeres külgazdasági és külügyi stratégiát folytatnia, ha lezárja a nyitott kérdéseket az Egyesült Államokkal. Az ehhez szükséges teljes nyitottság és készség a magyar kormány részéről megvan, és fontos lenne, hogy ez mindkét oldalon fennálljon, mert kölcsönös akarat nélkül nem zárhatók le a nyitott kérdések - mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy néhány héten belül három új amerikai beruházás érkezik Magyarországra, Szijjártó Péter közölte: 510 új munkahelyet jelentenek az összesen 15,5 millió dollár értékű beruházások, amelyek két termelő és egy szolgáltató vállalatot érintenek.

Az amerikai cégekkel mindig is zökkenőmentes volt az együttműködés, ezek a vállalatok mintegy 90 ezer embernek adnak munkát Magyarországon - mondta. Hozzátette: eddig kilenc amerikai vállalattal kötöttek stratégiai együttműködési megállapodást, és csütörtökön írják alá a tizediket.

Arról is beszélt, hogy a megállapodással nem jár adókedvezmény, nem ad mentességet a közbeszerzési eljárások alól, viszont közös fejlesztési programokat jelent, hogy minél több magyar beszállítóval dolgozzanak ezek a cégek. Segíti az együttműködést az egyetemekkel és a szakképző intézményekkel is, továbbá folyamatos konzultációt jelent a kormánnyal annak érdekében, hogy a vállalatok Magyarország mellett döntsenek, amikor beruházásokról határoznak.

Szijjártó Péter a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodással kapcsolatban kifejtette: ez a világkereskedelem egyik legfontosabb dokumentuma lehet, így kellő alaposság, higgadtság, körültekintés és nyilvánosság szükséges az erről folytatott tárgyalásokon. A vitatott kérdésekről beszélve kijelentette: Magyarország GMO-mentességét az alaptörvény szabályozza, így ebben a témában nincs mozgástere a kormánynak. A beruházásvédelemről azt mondta, az OECD-tagoknak feltételezniük kell egymásról, hogy jogrendszereik vannak olyan fejlettek, hogy vitás ügyekben nem kell választott bírósághoz fordulni, hanem azok az adott ország jogrendjén belül megoldhatók.

A miniszter megjegyezte: a megállapodáshoz a nemzeti parlamentek ratifikációjára lenne szükség.

A miniszter Angela Merkel német kancellár budapesti látogatását illetően közölte: a magyar-német kapcsolatok olyan jelentőségűek, hogy a két ország vezetőinek rendszeres brüsszeli egyeztetése mellett budapesti vagy berlini tanácskozásuk is indokolt.

Vlagyimir Putyin budapesti látogatásáról pedig azt mondta: az orosz elnök magyarországi útja régóta napirenden van, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök tavaly és tavalyelőtt is járt Moszkvában. Putyin látogatásának végleges időpontjáról még egyeztetnek - fűzte hozzá.

Szijjártó Péter azzal kapcsolatban, hogy a Tesco bezárja egyes magyarországi áruházait, kijelentette: a brit vállalat a legnagyobb külföldi foglalkoztató Magyarországon, a kormány nagyra becsüli a magyarországi tevékenységét és sajnálja a mostani döntését, de továbbra is stratégiai partnerként konzultál a céggel.


Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

2015-01-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite