2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
ItthonSzijjártó: még elemzésre szorulnak a csontvázak

Szijjártó: még elemzésre szorulnak a csontvázak


Szíjártó Péter01A miniszterelnök szóvivője azt mondta: a Varga Mihály-féle bizottság "számos gyanús ügyet" talált, de ezeket még további vizsgálatok alá kell vonni.


Befejezte a gazdasági folyamatok értékelését a Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottság, de a miniszterelnök tárcalátogatás-sorozatán "számos gyanús ügy" került elő, amelyek elemzése még folyamatban van - tájékoztatta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-t kedden. Az MTI azért kereste meg a Miniszterelnökséget, mert az államtitkára által vezetett tényfeltáró bizottság munkája Orbán Viktor megbízása alapján augusztusig tartott.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor kormányfő társaságában Varga Mihály az elmúlt hetekben valamennyi minisztériumot végiglátogatta.

A kedden befejeződött tárcalátogatás-sorozat keretében - fűzte hozzá - számos olyan gyanús ügy került elő, amelyeknek komoly költségvetési kihatásuk is van. Az újabb "csontvázak" vizsgálata, elemzése még tart - közölte a szóvivő, hozzátéve: amint ez a munka véget ér, a tényfeltáró bizottság részletes jelentését Varga Mihály átadja a miniszterelnöknek, majd a nyilvánosságot is tájékoztatja.
A Fidesz elnöke április közepén azt mondta, hogy a gazdasági tényfeltáró bizottság május közepére, végére a remények szerint világos képet tud adni, és majd a helyzet értékelése után tud menetrendet mondani a költségvetési hiánnyal kapcsolatban.

Ezt követően Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy június közepén már szeretne egy közbülső jelentést kapni a Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottságtól, és a júniusi, közbülső jelentés után - amelytől azt várja, hogy a "nagy tényeket kellő biztonsággal rögzítse" - a testületnek egy-két hónapig még folytatnia kell a munkáját a részletek elemzése miatt.

A miniszterelnök-jelölt május elején azt is közölte: az, hogy pontosan melyik adót és mennyivel csökkentenék majd, attól függ, hogy a Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottságnak mi lesz a jelentésében.

Varga Mihály május közepén a bizottság munkájával kapcsolatban kijelentette, hogy két "csontvázat" biztosan rögzítenek majd: az egyik az államháztartással, a másik pedig a Malév anyagi helyzetével kapcsolatos. Aláhúzta: az államháztartás várható idei hiánya jóval magasabb lesz a kormány által tervezettnél.
"Ezek azok a csontvázak, amelyek arra utalnak, hogy a következő kormánynak egy vészhelyzetben lévő államháztartással kell majd foglalkoznia", döntéseivel pedig ezt a vészhelyzetet kell elhárítania - emelte ki.

A Fidesz alelnöke egy május végi interjúban annyit mondott, hogy amikor a tényfeltáró bizottság a részjelentését június elejére elkészíti, utána a kormánynak nyilván meg kell vizsgálnia, mit lehet tenni, milyen lépéseket célszerű elindítani.

Valamikor a nyár folyamán elő kell készíteni egy gyors költségvetési módosítást, mert "ha a hiány mértéke magasabb lesz annál, mint amit korábban a mostani költségvetésbe beírtak, akkor nem tehetünk úgy, mintha semmi nem történt volna" - közölte akkor, hozzátéve, "sem magunkat, sem a világot nem csaphatjuk be" azzal, hogy kozmetikázzák az adatokat.

A bizottság részjelentésének ismertetése előtt Varga Mihály június elején, már mint a Miniszterelnökség államtitkára találkozott 29 közgazdásszal. A munkaértekezlet előtt leszögezte: súlyos megállapításokat tartalmaz a bizottság részjelentése és nyilvánvaló, hogy a 2010-es államháztartás, költségvetés nem tartalmazza a valós folyamatokat, adatokat.

Az államtitkár június 5-én ismertette a bizottság részjelentését, ahol egyebek között leszögezte: konszolidált a magyar gazdaság helyzete, és a kormány tartani akarja a 3,8 százalékos hiánycélt, de a 2010-es költségvetés több adata nagyságrenddel eltér a valóságtól, ezért azonnali intézkedésekre van szükség. A kormány ezt követően - és az után, hogy Kósa Lajos államcsőd-veszéllyel kapcsolatos közlése elhangzott - rendkívüli ülésen dolgozta ki azt a 29 pontos akciótervet, amelyet aztán Orbán Viktor miniszterelnök június 8-án ismertetett a parlamentben.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-08-31

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite