2019. március 23., szombat - Beáta
Keresés a tartalomban
ItthonSzijjártó: Meg kell vizsgálni az előző kormány gazdasági és politikai döntéseit

Szijjártó: Meg kell vizsgálni az előző kormány gazdasági és politikai döntéseit


Szijártó PéterA magyar gazdaság egyik legfőbb problémája az államadósság magas szintje, ezért Szijjártó Péter kezdeményezi az elhibázott gazdasági és politikai döntések vizsgálatát 2002-2010. között.


Az előző nyolc év alatt bekövetkezett államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottság létrehozását kezdeményezi Szijjártó Péter, az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának alelnöke a testület Fidesz-, illetve KDNP-frakcióhoz tartozó tagjai nevében.


A miniszterelnök szóvivője az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében Nyikos Lászlónak, a bizottság jobbikos elnökének írt levelét ismerteti, amelyben úgy fogalmaz: a magyar gazdaság egyik legfőbb problémája az államadósság magas szintje, ezért javasolják, hogy az albizottság vizsgálja meg, milyen elhibázott gazdasági és politikai döntések vezettek a GDP-hez viszonyított államadósság 53 százalékról 80 százalékra növekedéséhez 2002-2010. között.


Szijjártó Péter szerint a testületnek meg kellene vizsgálnia az ezen döntések mentén felvetődő esetleges felelősség kérdését is.
A számvevőszéki bizottság fideszes alelnöke kezdeményezi továbbá, hogy az albizottság készítsen jelentést a megállapításairól, amely alapján az országgyűlési bizottság dönthet a további teendőkről.


A miniszterelnök szóvivője szerint az albizottság kilenc tagját a számvevőszéki bizottság saját tagjai közül kellene megválasztani úgy, hogy öt tagot a Fidesz, további egy-egyet pedig a KDNP, az MSZP, a Jobbik, illetve az LMP frakciói jelölhetnek. A testület elnöke és alelnöke a Fidesz által előterjesztett személyek közül kerülhetne ki.
Szijjártó Péter arra kéri Nyikos Lászlót, hogy a számvevőszéki bizottság soron következő ülésen tűzze napirendre az albizottság megalakítását, és kérje fel az ellenzéki képviselőcsoportokat jelöltjeik megnevezésére.


A javaslat szerint az albizottság megbízatásának hatálya a tagok megválasztásával kezdődne és 2011. április 30-ig tartana, de mandátuma szükség esetén meghosszabbítható lenne.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-12-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite