2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
ItthonSzijjártó: sikeres kapcsolatépítés az arab országokkal

Szijjártó: sikeres kapcsolatépítés az arab országokkal


Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára szerint ugyan a 2010-es kormányváltás után rendkívül nagy hátrányt kellett ledolgozniuk, de nagy sikereket értek el a bizalom megteremtésében és a kapcsolatépítésben az arab országokkal.

Szijjártó Péter001


Az államtitkár a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-arab tagozatának kibővített elnökségi ülésén, csütörtökön azt mondta, ez a kapcsolatépítés igen kedvező hatással jár a magyar nemzetgazdaságra. Kiemelte: Magyarország sok olyan terméket és szolgáltatást kínálhat, amelyre nagy a kereslet, és forrás is van az arab országokban. Emlékeztetett, az eurózóna válsága súlyosan érinti a magyar gazdaságot is, hiszen a magyar kivitel döntő része az uniós tagállamokba irányul. A válság után semmi sem lesz ugyanolyan, mint előtte, ezért az ország sem a válság előtti eszközökkel, módszerekkel lehet sikeres - mutatott rá. Hozzátette, a kormány azt is felismerte, hogy a világban évekkel ezelőtt elindult egy gyors szövetségkötési verseny, amelybe Magyarország a 2010-es kormányváltásig "nem nevezett be". Ezért 2010-től a kormánynak komoly hátrányt kellett ledolgoznia, és a válasza erre a kihívásra a keleti nyitás.


Kifejtette: ez egy külpolitikai és külgazdasági stratégia, amely négy pilléren alapul: a kapcsolatépítésen Kínával és a Távol-Kelet országaival - ami a várakozások szerint az ottani politikai vezetőváltások után ismét felgyorsul -, a FÁK országaival és a kaukázusi köztársaságokkal, mert Magyarország kínálati struktúrája és ezen államok kereslete jól fedi egymást. Fontos partnerek a Nyugat-Balkán országai, továbbá az arab világ - mondta, hozzátéve, hogy a legnagyobb erőfeszítésekre az arab országok esetében volt szükség a kapcsolatok újjáépítéséhez. Az államtitkár szerint az arab országokkal folytatott együttműködés fő területei az infrastrukturális fejlesztések, a mezőgazdaság és a kutatás-fejlesztés lehetnek. Az utóbbi időben több arab ország nemzeti fejlesztési tervet dolgozott ki, és ezek megvalósításában vehetne részt a magyar építőipar - közölte, hozzáfűzve: természetesen más országok vállalatai is versengenek ezekért a lehetőségekért. A kutatás-fejlesztési lehetőségekkel kapcsolatban is úgy fogalmazott, hogy az ilyen jellegű együttműködésekért nagy a verseny a közép-európai országok között.


Kitért arra is, hogy ha segítik a kis- és közepes vállalkozások érvényesülését a külpiacokon, az komoly forrása lehet a gazdaság növekedésének a jövőben. Ezért hozzák létre a kereskedőházi rendszert, amely azokon a keleti piacokon támogathatja ezeket a cégeket, ahol magas a növekedés. Így a kis- és közepes vállalkozások is megjelenhetnek versenyképes termékekkel és szolgáltatásokkal - mutatott rá. A kapcsolatépítés további eszközeiként említette a gazdasági vegyes bizottságok üléseit és a kétoldalú gazdasági egyezmények megkötését. Ugyancsak az export növelését segíthetik - magyarázta - a magas szintű állami látogatások.


Parragh László, az MKIK elnöke is azt hangsúlyozta köszöntőjében, hogy a magyar kivitel nagy része az EU-ba irányul, de mivel jelenleg nem jó a gazdasági helyzet Európában, fontos érdeke Magyarországnak, hogy új piacokat találjon. Az arab országok alkalmas kitörési pontot jelenthetnek - vélekedett. Hozzáfűzte, ezek az országok stratégiai partnerei lehetnek Magyarországnak.
Az MKIK magyar-arab tagozata az ülésen megvitatta idei programtervét is, amelyben egyebek mellett katari és kuvaiti utazás, szaúd-arábiai üzleti delegáció fogadása és iraki látogatás szerepel.


Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-01-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite