2019. május 19., - Ivó, Milán
Keresés a tartalomban
NagyvilágSzili: egyetértéssel kell megadni az állampolgársághoz a szavazati jogot

Szili: egyetértéssel kell megadni az állampolgársághoz a szavazati jogot


Szili KatalinNemzeti egyetértéssel kell megadni a magyar állampolgársághoz a szavazati jogot a honosítottaknak - jelentette ki az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke.


A teljes egyetértés azért kell, hogy a 2004. december 5-i kettős állampolgársági szavazáskor tapasztalt szembenállás még egyszer ne fordulhasson elő - mondta el Szili Katalin egy dél-szlovákiai konferencián.
Az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke részt vett és felszólalt a Csemadok, a szlovákiai magyarok kulturális szervezete galántai járási szervezetének területi választmányi ülésén a dél-szlovákiai Búcs községben.

Az állampolgársághoz járó szavazati jogról elmondta, hogy amikor 2010-ben a politikusok a parlamenti szavazáson elfogadták a kettős állampolgárságról szóló törvényt, egyúttal a szavazati jogot is támogatták, mert "az mindenhol hozzátartozik az állampolgársághoz".

Arról, hogy a Magyarországon kívül élő magyar állampolgárok pontosan hogyan gyakorolják szavazati jogukat, Szili Katalin azt mondta, hogy "párbeszédet kell kezdeni, amelynek végén konszenzusos álláspontra jutnak a magyarországi pártok és a határon túli magyarok képviseletei". A teljes egységre azért van szükség, hogy "még egyszer ne fordulhasson elő" 2004. december 5-e - mondta a politikus.


A Magyarok Világszövetségének sikeres aláírásgyűjtése után kiírt kettős állampolgárságról szóló népszavazás kampányában eltérő álláspontot képviseltek az akkori kormánypártok és az ellenzék. Szili Katalin, aki akkor az Országgyűlés elnöke volt, a kormánypártoktól eltérően az állampolgárság megadása mellett állt ki.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-03-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite