2019. június 24., hétfő - Iván
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSzínes Szent Márton-napi programok a hétvégén Hollókőn

Színes Szent Márton-napi programok a hétvégén Hollókőn


Szombaton Szent Márton legendájának életképeivel, középkori játékokkal és harci bemutatóval, vásárral, főgúnár-választással, gyermekprogramokkal, vasárnap egy 300 éves, egyháztörténeti ritkaságnak számító lobogó újraszentelésével várják a hollókői ófaluban a vendégeket.

holloko0925

MTI Fotó: Komka Péter


Pannóniai Szent Márton Hollókő védőszentje, ezért a világörökség részét képező ófaluban már kilencedik alkalommal rendezik meg a vigasságot - tájékoztatta Kelecsényi Péter, a helyi Turisztikai Desztinációs Menedzsment (TDM) vezetője az MTI-t csütörtökön.


Szombat délelőtt először Szent Márton legendájából mutatnak be életképeket, a közönséget középkori harci bemutató és libás játékok szórakoztatják, a vállalkozó szelleműek pedig tréfás vetélkedőn szállhatnak harcba a Hollókő Főgúnárja címért. Az érdeklődők találkozhatnak a rendezvényen Ludas Matyival és Döbrögi urasággal is - tette hozzá a TDM vezetője.


A vendégek a hollókői piacon libahúsból készült fogásokat, házi süteményeket és lekvárokat kóstolhatnak, a templom mellett pedig kinyitják a régi iskolát, ahol gyermekprogramok lesznek. A község védőszentjének ünnepére restaurálták a római katolikus templom egyik értékes műtárgyát is, a szakértők által legalább háromszáz évesre becsült lobogót - közölte Szabó Csaba, Hollókő polgármestere az MTI-vel.


Hozzátette: a ritka művészettörténeti kincs egyik oldalára piétát, a másikra pedig Szent Mártont festették. A műtárgyat a gyöngyösi Szent Bertalan-templom kincstárában újították fel. Szent Márton születésének 1700. évében újra szentelik az egyházközség jelentős eszmei értékkel bíró tulajdonát. A település védőszentjének ünnepi szentmiséje vasárnap 11 órakor kezdődik a hollókői templomban - fogalmazott a polgármester.


Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2016-11-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite