2019. május 23., csütörtök - Dezső
Keresés a tartalomban
NagyvilágSzíriai mészárlás

Szíriai mészárlás - A Külügyminisztérium elítéli a húlai támadást


A Külügyminisztérium elítéli a szíriai hadseregnek 108 ember, köztük sok gyermek halálát okozó múlt pénteki támadását.

sziria

A tárca sajtófőosztálya az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: a katonai erőnek a civil lakossággal szembeni "ilyen brutális és embertelen alkalmazása" az alapvető nemzetközi normák és szabályok, valamint a szíriai vezetés eddig vállalt kötelezettségeinek "a legdurvább megsértését" jelenti.

A dokumentumban felszólítják a szíriai rendszert az erőszak azonnali beszüntetésére, az ENSZ megfigyelő misszióinak támogatására, valamint Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár hatpontos tervének maradéktalan végrehajtására.

A Külügyminisztérium a kommüniké szerint "a lehető leghatározottabban" elítéli a támadást, és őszinte részvétét, mély együttérzését fejezi ki az áldozatok családjainak.

Múlt pénteken 108-an vesztették életüket, köztük 49 gyermek a Homsz közelében fekvő Húla városában a szíriai hadsereg támadásának következtében.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte vasárnap a szíriai kormányt a húlai támadásért. A BT egyhangúlag elfogadott nyilatkozatában követelte a vérengzés vétkeseinek felelősségre vonását.

Az Európai Unió több országa és más nyugati államok úgy döntöttek, hogy a húlai támadás miatt kiutasítják a szíriai nagykövetet vagy magas rangú szíriai diplomatákat.

ENSZ-adatok szerint több mint tízezren vesztették életüket összecsapásokban Szíriában azóta, hogy 15 hónapja először bevetették a karhatalmat a békés tüntetők ellen. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának becslései szerint több mint 12 600 ember halt meg a szíriai hatóságok és a felkelők összecsapásaiban.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite